Terug naar overzicht

Geslaagd middagsymposium ‘Grip Op Geweld’

    Congressen en evenementen

23-02-2018

Dinsdag 20 februari 2018 heeft de Waag Utrecht in samenwerking met Veilig Thuis Utrecht, Samen Veilig, Moviera en Buurtteamorganisatie Sociaal Utrecht een middagcongres ‘Grip Op Geweld’ georganiseerd. Met enorm succes! Het centraal thema van het congres was het hanteren van agressie door betrokkenen. (Huiselijk) Geweld is een complex interactiepatroon met soms vergaande gevolgen. Het doorbreken van de spiraal van geweld kan heel moeilijk zijn. Dit thema werd van verschillende kanten belicht binnen een diversiteit aan workshops.

Evelyn Klein-Haneveld, hoofd behandeling bij de Waag, opende als ‘keynote’ spreker de middag. Evelyn vertelde over de verschillende vormen van huiselijk geweld. Wie doet nou zoiets? Waar moet je bij de behandeling of begeleiding dan op letten? Evelyn werd opgevolgd door een overweldigend aanbod van 10 workshops. Veel collega’s van de Waag deelden hun inhoudelijke kennis in directe samenwerking met een van de ketenpartners.

De workshops die aangeboden werden:
1. Take a Break (Jenny Modders, Awin Amin en Yvonne Toffolo, Moviera)
2. Samenwerken aan veiligheid binnen de keten (Sanne de Haan, De Waag Utrecht, Daphne van Steenvoorden, Veilig Thuis Utrecht en een medewerker van Buurtteam Sociaal Utrecht)
3. Hechting (Pam Smits en Ben van Leeuwen, gedragswetenschappers, Veilig Thuis Utrecht)
4. Geweld gepleegd door jongeren of jong volwassenen ten aanzien van hun ouders (Mark van der Lee , De Waag Utrecht en Ada Haas, Veilig Thuis Utrecht)
5. LVB "Hersengymnastiek in de forensische zorg" (Nelly Kok en Bianca Nieuwenhuizen, De Waag Utrecht)
6. Dynamiek van partnergeweld (Hanneke Schepers en Will van Rhee, De Waag)
7. Agressie (Marije Arends en Jacqueline Janmaat, De Waag)
8. ADHD: "Ik heb nu eenmaal een kort lontje" (Nannet Buitelaar en Josine Pieneman, De Waag)
9. Kent de pleger zichzelf? (René Haring, ervaringsdeskundige, oprichter van ‘Agressie en daarna?).

De middag werd bijzonder gewaardeerd door de meer dan 130 bezoekers die vanuit zeer verschillende instanties aan het congres deelnamen. Daarbij waren de workshops interactief en uitdagend, en de deelnemers zichtbaar en hoorbaar enthousiast. Een greep uit de reacties:  

“Wat een enthousiaste ontvangst door de workshopgevers!”
“Wat een deskundigheid!”
“Wat een enthousiaste deskundige workshopgevers!”
“Echt veel inzicht en verdieping opgedaan!”

De deelnemers gingen goed gevuld terug naar huis: met heerlijke taartjes en versnaperingen uit de Van der Hoeven Kliniek; en met een ‘goodie bag’ gevuld door de organiserende instellingen en met veel opgedane kennis. Het congres heeft ook de aandacht van de pers getrokken met een interview van collega Mark van der Lee in het Nederlands Dagblad én een radio interview door Ada Haas, een collega van Samen Veilig.

De missie van het congres is geslaagd: het congres heeftl een bijdrage geleverd aan de onderlinge samenwerking en de kwaliteit van de hulpverlening aan cliënten die te maken hebben met Huiselijk Geweld.

Nieuws

Soortgelijke berichten