Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Zorgaanbieders van specialistische ambulante jeugdhulp naar de rechter gestapt vanwege lage tarieven Regio Gooi en Vechtstreek

    Jeugd

27-11-2020

Vijf zorgaanbieders van specialistische en complexe ambulante jeugdhulp zijn op 2 november naar de rechter gestapt omdat zij onder de nieuwe inkoopvoorwaarden van de Regio Gooi en Vechtstreek (2021 en verder) de behandeling voor jongeren in de betreffende gemeenten niet langer kunnen voortzetten. De door de gemeenten aangekondigde tarieven voor deze regio liggen ver onder de kostprijs van zorgaanbieders Youké, Levvel, Pluryn groep, ’t Kabouterhuis en de Waag.

Ontoereikende tarieven en disproportionele voorwaarden
De Regio Gooi en Vechtstreek koopt met het inkoopkader voor Jeugdhulp onder andere specialistische ambulante jeugdhulp in. De tarieven in het inkoopkader liggen ver onder de kostprijs. Bij sommige zorgaanbieders ligt het tarief zelfs 20-25% onder de kostprijs. De Regio heeft in het onderzoek en vaststelling van tarieven geen oog gehad voor de specifieke aspecten en kenmerken van aanbieders. Er is geen onderscheid gemaakt tussen complexe en minder complexe vormen van jeugdhulpverlening. Daardoor is voor diverse vormen van jeugdhulp één tarief.

Daarnaast stelt de regio veel voorwaarden aan de uitvoering die niet aansluiten bij de realiteit van complexe jeugdzorg. Deze brengen financiële risico’s met zich mee. Tot slot zorgen de voorwaarden voor buitensporig veel administratieve last en inperking van de professionele ruimte van behandelaren.

Grote zorgen over continuïteit en veiligheid
De zorgaanbieders maken zich grote zorgen over de continuïteit van de complexe zorg voor jeugdigen in deze regio. Discontinuïteit van forensische zorg heeft daarnaast gevolgen voor de veiligheid van de samenleving. Door dit alles zagen de zorgaanbieders geen andere mogelijkheid dan naar de rechter te stappen. Aan de rechter is gevraagd om de regio te gebieden tarieven zodanig te wijzigen zodat wij de complexe zorg die nodig is kostendekkend te kunnen uitvoeren.

De uitspraak van het kort geding wordt begin december verwacht en zien wij met vertrouwen tegemoet.

Regio Gooi en Vechtstreek
De Regio Gooi en Vechtstreek omvat de volgende gemeentes: Blaricum, Eemnes, Gooise Meren, Huizen, Hilversum, Laren, Weesp en Wijdemeren.

Nieuws

Soortgelijke berichten