Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

De geschiedenis van de Waag

De Waag startte in 1992 als de ‘poli- en dagkliniek van de Van der Hoeven Kliniek.’ Er bestonden toen nog geen poliklinieken voor forensische zorg. De behandeling van plegers van agressieve of seksuele delicten vond in die tijd plaats in tbs-klinieken zoals onze zusterorganisatie de Van der Hoeven Kliniek.

Op 17 februari 1992 vond de eerste behandeling plaats in de poli- en dagkliniek van de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht.
Er waren toen twee cliënten. Na vier maanden was er een groep met tien cliënten, en nog eens vier maanden later ontstond er een wachtlijst. De polikliniek kreeg een officiële erkenning van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Het toenemend aantal medewerkers van de Waag zorgde voor specialisatie. De behandelaars bezochten congressen en ontwikkelden programma’s en werkboeken.

Vestigingen

De vestiging in Utrecht trok cliënten uit het hele land. In 1999 startte een psychiater van de Waag een spreekuur bij de reclassering in Den Haag. Al na een jaar kreeg de Waag hier een eigen vestiging. Amsterdam en Almere volgden. Al deze vestigingen van de Waag werkten samen met lokale organisaties als de Vrouwenopvang en Bureau Jeugdzorg. Vervolgens kwamen er vestigingen in Haarlem, Leiden en Rotterdam. Na 2010 volgden er vestigingen in Amersfoort, Zaandam, Gouda, Groningen en Dordrecht. 

Jeugdbehandelingen

De Waag signaleerde dat er veel vraag was naar hulp voor jeugdigen met gedragsproblemen. Grensoverschrijdend of strafbaar gedrag begint vaak in de tienerjaren. Daarom werd de instroomleeftijd verlaagd naar 12 jaar. Zo konden we vanaf 2000 ook jongere cliënten in behandeling nemen.

Bijdragen aan een veiligere samenleving

In het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw bestonden er nog geen ambulante behandelprogramma’s voor de forensische ggz. Nu overweegt iedere rechtbank dit alternatief bij een vonnis. De Waag is sterk gegroeid, maar ons doel is nooit veranderd: bijdragen aan een veiligere samenleving. 

Zorg voor veiligheid, dat is onze missie.