Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Ga jij binnenkort naar de Waag?

Ga jij binnenkort naar de Waag?

Ben je tussen de 12 en 23 jaar en ga je binnenkort naar de Waag? Dan wil je vast meer van ons weten! Over wat je van de behandeling kunt verwachten, wie informatie over je ontvangt en hoe vaak je moet komen. Hieronder geven we antwoord op jouw vragen.

Hoe vaak en hoe lang moet ik naar de Waag?

De meeste jongeren bezoeken de Waag één tot twee keer per week. Dat kan zijn voor een gesprek met een behandelaar of voor een groepsbijeenkomst. Een gesprek duurt meestal drie kwartier tot een uur, een groepsbijeenkomst anderhalf uur. Hoelang je behandeling bij de Waag duurt, hangt af van verschillende zaken. We geven zo snel mogelijk aan hoe lang we denken dat je behandeling duurt. Meestal is dit tussen een half jaar en een jaar.

Moeten mijn ouders naar de Waag?

Je ouders of verzorgers zijn belangrijk bij de behandeling. Zij komen bij de eerste afspraak mee en ook tijdens de behandeling worden ze regelmatig uitgenodigd. We praten met ze over hoe het met de behandeling gaat. Jij overlegt met je behandelaar welke zaken in je behandeling jij met je ouders of verzorgers wilt bespreken. Ook andere belangrijke mensen uit jouw omgeving kunnen we bij de behandeling betrekken. Vaak levert dat een beter resultaat op.

Wat gebeurt er bij de Waag?

Wij nodigen je uit voor een eerste gesprek (intake) om te kijken wat er precies aan de hand is. Bij zo’n eerste gesprek zijn ook je ouders of verzorgers aanwezig. Daarna bespreken we met een team deskundigen van psychologen, psychiaters en andere behandelaars of we iets voor jou kunnen betekenen, en welke behandeling voor jou geschikt is. De meeste behandelingen bestaan uit gesprekken. Dat kan met één behandelaar zijn, of in een groep met mensen van jouw leeftijd. We praten niet alleen over strafbare feiten, maar vooral over hoe het zover is gekomen. En je leert hoe je dit gedrag in de toekomst kunt voorkomen.

​Waarom ga je naar de Waag?

De meeste jongeren die voor een behandeling naar ons toe komen, hebben een verwijzing van Bureau Jeugdzorg, justitie of de huisarts. Ze hebben iets strafbaars gedaan of dreigen in aanraking te komen met justitie. Soms hebben ze ook moeite met luisteren naar anderen, kunnen ze zich slecht concentreren, gebruiken ze drugs of zijn ze snel boos of agressief.