Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

De kosten van een behandeling bij de Waag

Als je doorverwezen bent in een strafrechtelijk kader, betaal je zelf geen kosten. In alle andere gevallen wordt de behandeling grotendeels vergoed door de zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar vergoedt de kosten voor een behandeling bij de Waag als zij een contract met ons hebben afgesloten. Maar let op: je betaalt wel elk jaar je eigen risico. De behandeling bij de Waag valt ook onder het eigen risico en de behandeling begint bij het intakegesprek.

Het intakeproces bij de Waag bedraagt ongeveer € 700,-. Als je ‘ja’ zegt tegen je intakegesprek, ben je dus je eigen risico al kwijt. Voor verdere behandeling of andere zorg die onder het basispakket valt, hoef je over de rest van het jaar geen eigen risico meer te betalen.

Als de Waag geen contract met jouw zorgverzekeraar heeft, is het verstandig om contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar. 

Vragen over jouw factuur? 

Die horen thuis bij de zorgverzekeraar. Bij sommige verzekeraars staat de Waag anders in het systeem vermeld, dit kan zijn onder de naam: De Forensische Zorgspecialisten of (de) Dr. Henri van der Hoeven Stichting.

De behandeltijd op je rekening

Op de rekening van je zorgverzekeraar kun je precies zien wanneer en door wie en hoe lang je behandeld bent. Je betaalt bij de Waag voor de tijd die voor jouw afspraak gepland staat. De Waag registreert volgens het systeem ‘planning = realisatie’.

Dit betekent dat de behandeltijd die je op je rekening ziet staan, de geplande tijd is en niet per se de daadwerkelijke duur van de afspraak. Alleen als het verschil tussen de geplande en de daadwerkelijke behandeltijd meer dan 15 minuten is, past je behandelaar dit aan naar de daadwerkelijke behandeltijd.


Huidige status zorgcontractering 

Zorgverzekeraar 202220232024
Zilveren KruisContractContractContract
ASRContractContract

Contract

CZContractContract

Contact

DSWContractContractContract
CaresqContractContractContract
MenzisContractContractContract
Zorg en ZekerheidContractContractContract
Salland (ENO)ContractContractContract
ONVZContractContract

Contract

VGZContractContractContract

Laatste update: 16-02-2024

Uitzonderingen:

  • De kosten voor de behandeling van een jeugdige tot 18 jaar worden in rekening gebracht bij de gemeente.
  • De kosten voor behandeling van cliënten vanaf 18 jaar die behandeld worden vanuit een strafrechtmaatregel worden gedurende deze maatregel in rekening gebracht bij Justitie en soms bij de gemeente.