Ben je een volwassen cliënt?

De Waag is er voor mensen die serieus aan verandering willen werken. Dat doe je door samen met een behandelaar problemen op te lossen die met grensoverschrijdend gedrag te maken hebben. De Waag heeft behandelingen tegen huiselijk geweld, agressief gedrag of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Als je bij ons in behandeling komt, ben je een cliënt.

Kom je binnenkort bij de Waag in behandeling?

Ben je in de problemen gekomen door grensoverschrijdend gedrag? Dan kan je voor een behandeling bij de Waag komen. Bij de behandeling wordt gekeken naar hoe jouw leven is ingericht. Er wordt ook gesproken over de dingen die verkeerd zijn gegaan in je verleden en over de dingen die voortaan anders moeten. Het belangrijkste doel van alle behandelingen is voorkomen dat je weer grensoverschrijdend gedrag (en dus soms strafbaar gedrag) gaat vertonen. 
Lees meer

Welke behandelingen voor agressiemisdrijven en vermogensmisdrijven heeft de Waag voor volwassenen?

Agressiemisdrijven kunnen bijvoorbeeld voorkomen bij een ruzie op straat, in het verkeer of tijdens het uitgaan. Vermogensmisdrijven zijn onder andere diefstal of roofoverval. Bij de meeste behandelingen voor agressiemisdrijven en vermogensmisdrijven kijken we altijd eerst naar de oorzaken van het gedrag. We passen de behandeling daar op aan. Een behandeling op maat noemen we dat. Zo zullen sommige mensen in de behandeling leren om hun woede of impulsen te beheersen. Anderen hebben misschien een probleem met drugs en moeten dat aanpakken.
Lees meer

Welke behandelingen tegen huiselijk geweld heeft de Waag voor volwassenen?

Huiselijk geweld noemen we al het geweld binnen relaties. Dat kan geweld zijn tegen een partner, maar ook van een ouder tegen een kind. Het gaat zowel om lichamelijk als verbaal geweld, zoals schelden en schreeuwen. Ook het stalken van een ex-partner is huiselijk geweld. We hebben twee zorgprogramma’s: een tegen het mishandelen van de partner (partnermishandeling) en een tegen het mishandelen van kinderen (kindermishandeling). Bij partnermishandeling kijken we naar de dader en het slachtoffer om te bepalen wat de beste behandeling is. De behandeling tegen kindermishandeling integreert de hulp van dader en slachtoffer. 
Lees meer

Welke behandelingen voor seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft de Waag voor volwassenen?

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is bijvoorbeeld seksueel misbruik, het downloaden van kinderporno of exhibitionisme (seksueel opgewonden raken door een geslachtsdeel aan onbekenden te laten zien). Ook mensen die worstelen met pedofilie kunnen bij de Waag terecht. Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag werken we aan het vergroten van de veiligheid. We kijken welke zaken meespelen bij het grensoverschrijdende gedrag. Voorbeelden van zulke zaken zijn bepaalde gedachten over seks, niet goed kunnen omgaan met intimiteit, of problemen met de zelfcontrole. In de behandeling werken we aan het veranderen van deze zaken.
Lees meer

Welke behandelingen voor psychische problemen heeft de Waag voor volwassenen?

Grensoverschrijdend of strafbaar gedrag kan te maken hebben met een psychisch probleem. Voor de behandeling is belangrijk om te weten of dat zo is. Daarom zoeken we dat altijd uit voordat we een plan voor de behandeling maken. Als blijkt dat je last hebt van een psychisch probleem, dan bieden we daarvoor een behandeling aan. Soms moet je daarbij ook medicijnen gebruiken. Voorbeelden van psychische stoornissen zijn ADHD, impulscontrolestoornissen of autismespectrumstoornissen. Ook als je verslaafd bent, kunnen we daarvoor hulp bieden. 
Lees meer

Veelgestelde vragen

Wat kost mijn behandeling bij de Waag?

Jouw zorgverzekeraar vergoedt in principe de kosten voor een behandeling bij de Waag. Er moet wel een geldige verwijsbrief zijn. Maar let op: voor de basisverzekering geldt een eigen risico. Voor 2016 is dat vastgesteld op 385 euro, tenzij je zelf een hoger eigen risico hebt gekozen. Over daadwerkelijke vergoedingen van zorg of de hoogte van het eigen risico raden wij je aan om contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar.

Meer over de kosten bij veelgestelde vragen

de Waag is onderdeel van De Forensische Zorgspecialisten