Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Behandeling volwassenen

Ben je een volwassen cliënt?

De Waag is er voor mensen die serieus aan verandering willen werken. Dat doe je door samen met een behandelaar problemen op te lossen die met grensoverschrijdend gedrag te maken hebben. De Waag heeft bijvoorbeeld behandelingen tegen huiselijk geweld, agressief gedrag of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Als je bij ons in behandeling komt, ben je een cliënt van de Waag.

In behandeling bij de Waag

Ervaar jij problemen en kun je daardoor (misschien) over de grens gaan? Dan kan je voor een behandeling bij de Waag komen. Tijdens de behandeling wordt gekeken naar waar jouw problemen vandaan komen. Er wordt gesproken over de dingen die nu of in het verleden verkeerd zijn gegaan. Er wordt onderzocht hoe je kunt veranderen en wat daarvoor nodig is. Het belangrijkste doel van alle behandelingen is voorkomen dat je (weer) grensoverschrijdend gedrag (en dus soms strafbaar gedrag) gaat vertonen. 

De Waag biedt behandelingen aan voor volwassenen:

Psychomotorische Therapie (PMT)

Psychomotorische therapie (PMT) is een vorm van lichaamsgerichte therapie. Je kunt PMT volgen als onderdeel van jouw behandeling bij de Waag (het hoort dan bij jouw zorgprogramma). Bij PMT worden sport, lichaamsgerichte oefeningen en spelvormen als middel ingezet met als doel je eigen lichaamssignalen, gevoelens en/of gedrag te leren herkennen. Door herhaling van de verschillende oefeningen wordt het gemakkelijker om emoties te verwerken en krijg je meer inzicht in en controle over je gedrag. PMT, in combinatie met andere behandelvormen uit jouw zorgprogramma, helpen jou om je beter te voelen en om grensoverschrijdend gedrag te voorkomen.

Lees meer over PMT hier.

Wat kost mijn behandeling bij de Waag?

Wanneer je in een gedwongen kader wordt behandeld (de behandeling is opgelegd door de rechter of de reclassering), dan wordt jouw behandeling vergoed door justitie. Word je in een vrijwillig kader behandeld, dan vergoedt jouw zorgverzekeraar in principe de kosten voor een behandeling bij de Waag. Er moet wel een geldige verwijsbrief zijn. Maar let op: voor de basisverzekering geldt een eigen risico. Voor 2023 is dat vastgesteld op 385 euro, tenzij je zelf een hoger eigen risico hebt gekozen. Over daadwerkelijke vergoedingen van zorg of de hoogte van het eigen risico raden wij je aan om contact op te nemen met jouw zorgverzekeraar.

Meer over de kosten bij veelgestelde vragen