Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Congres 'Voorbij de grens' over seksueel grensoverschrijdend gedrag

    Congressen en evenementen

02-04-2019

Donderdag 28 maart vond het middagcongres ‘Voorbij de grens’ plaats in Utrecht. Zo'n 125 professionals namen deel. Onder hen waren medewerkers van lokale teams, Veilig Thuis Utrecht, Altrecht, Lijn5, SAVE en jeugdgezondheidszorg.

Doel van het congres was om professionals mee te nemen in de achtergronden, de signalen en het bespreekbaar maken van seksueel grensoverschrijdend gedrag zoals seksueel misbruik, sexting, grooming en exhibitionisme.

Plenaire lezing ‘Sexting, Grooming en Sextortion’
Na de opening luisterden de aanwezigen naar de interessant lezing ‘Sexting, Grooming en Sextortion’ van Jacqueline Kleijer van Pretty Woman. Zij ging in op de verschillende misleidingtechnieken. Ze verwees onder andere naar de documentaire Leaving Neverland, die een helder inzicht geeft in wat grooming is: een proces waarin de dader het slachtoffer langzaam maar zeker volledig in zijn macht krijgt. Eerst geeft de dader het potentiële slachtoffer het gevoel dat hij/zij heel bijzonder is. Vervolgens wordt er een wig gedreven tussen het potentiële slachtoffer en zijn familie en vrienden. De seksuele handelingen worden geleidelijk aan opgevoerd. Eerst wat stoeien en knuffelen, dan meer aanrakingen, kussen en steeds intiemere seksuele handelingen. Het slachtoffer wordt verleid, een deel van de handelingen is in eerste instantie misschien zelfs prettig. Ze vertelde ook hoe je als hulpverlener kunt aansluiten bij het slachtoffer en hoe je hem of haar kunt ondersteunen. Leef je in hun wereld in. Zo gebruiken slachtoffers bijvoorbeeld de term misbruik zelf nooit en zullen zichzelf daar ook niet in herkennen. Blijf een kind vooral steunen omdat de gevolgen behoorlijk ernstig kunnen zijn qua gepest worden. Samengevat was de essentie: Laat OMA thuis! Heb geen Oordeel, laat je Mening achterwege en doe gaan Aannames.

Workshops
Bij de inschrijving konden deelnemers kiezen uit acht workshops waarvan ze er twee konden volgen. Deze gingen onder andere over het signaleren van prostitutie en mensenhandel, hoe je technologie veilig kunt gebruiken en hoe een dader te werk gaat. Tijdens een workshop moest je je bijvoorbeeld inleven in een dader. “Confronterend hoe een normale situatie die iedereen kan overkomen kan uitlopen op een verkrachting”, aldus een van de deelnemers. “Ook opvallend om te horen dat meisjes, die bijvoorbeeld bij Moviera verblijven tijdens een zwangerschap of al kinderen hebben, vaak weinig blijken te weten over hun lichaam en geen idee hebben het werkt. Ook hebben zij vaak een opvallend negatief idee over wat seks en relaties inhouden.”

Dit congres werd georganiseerd door Veilig Thuis Utrecht, de Waag, Buurtteams Sociaal en Moviera.

Tip: Lees op de website van Bureau Jeugd & Media wat te doen als er bij u op school een naaktfoto of -filmpje circuleert.

Jacqueline Kleijer van Pretty Woman

Nieuws

Soortgelijke berichten