Terug naar overzicht

Sprekers bij IAFMHS congres

    Congressen en evenementen

21-06-2018

Afgelopen week vond in Antwerpen het jaarlijkse congres plaats van de International Association of Forensic Mental Health Services (IAFMHS). De Forensische Zorgspecialisten was hierbij weer goed vertegenwoordigd.

NL-ATSA
De masterclass ’The assessment and treatment of sex offenders with intellectual disabilities’ van NL-ATSA is goed bezocht. John Taylor en Liam Craig spraken tijdens deze dag over de risicotaxatie en behandeling van licht verstandelijk beperkte zedendelinquenten. Julia Wilpert en Eelco van Doorn, collega’s van De Waag en de Van der Hoeven Kliniek, waren zeer nauw betrokken bij de organisatie van deze dag.

Seksuele deviante interesse
Tijdens het congres spraken Carlo Garofalo, Kasia Uzieblo en Jan Willem van den Berg over seksuele deviante interesse, afwijkend seksueel gedrag en het plegen van seksuele delicten. Jan Willem van den Berg, collega uit de Van der Hoeven Kliniek, presenteerde tijdens dit symposium zijn netwerk analyse van de dynamische risicofactoren van zedendelinquenten. Dit overvolle symposium werd goed ontvangen bij de toehoorders.

Problematiek van moeilijk onderzoekbaren – Unit 3
Ellen van den Broek heeft samen met een drietal collega’s (Michiel van der Wolf, Maaike Kempes en Marleen Nagtegaal) een gedeeld symposium verzorgd over de problematiek van de moeilijk onderzoekbaren. Hierbij heeft Michiel van der Wolf iets verteld over de juridische kaders – in het bijzonder de mogelijkheden en onmogelijkheden voor de rechtbank om bij weigering van onderzoek toch een maatregel op te leggen. Maaike Kempes vertelde iets over de grote verschillen tussen deskundigen die op basis van relatief beperkte informatie tot een diagnostische conclusie zouden moeten komen dan wel uitspraken moeten doen over een passend interventie/behandeladvies. Vervolgens heb ik iets verteld over de totstandkoming van Unit 3: hoe hebben we in het afgelopen jaar op deze afdeling gewerkt, wat waren vooraf ideeën over bruikbare methodes en wat zijn de ervaringen op de werkvloer geweest? Tot slot heeft Marleen Nagtegaal verteld over de eerste resultaten van het evaluatie-onderzoek vanuit het WODC over de effecten van Unit 3.

KFZ project
Nienke Verstegen hield samen met collega Mariette van Denderen uit de van Mesdag kliniek een presentatie over het KFZ project naar contact tussen slachtoffers en daders.

Stalkers bij de Waag
Lianne Harder en Vivienne de Vogel hebben samen met de Australische onderzoekster Troy McEwan een onderzoek uitgevoerd naar stalkers die bij de Waag in behandeling zijn geweest. Troy presenteerde in Antwerpen de voorlopige resultaten. Verder leidde Vivienne een symposium over genderverschillen in de forensische zorg in België.

Nieuws

Soortgelijke berichten