25 jaar de Waag

Terug naar overzicht

Categorie: De Waag

Gepubliceerd op 05-12-2017

Dit jaar bestaat de Waag 25 jaar. Daarmee is de organisatie de oudste en grootste aanbieder van ambulante forensische zorg in Nederland. Op dinsdagmiddag 21 november 2017 werd dit gevierd met een symposium voor alle medewerkers van de Waag en externe relaties in de Rijtuigenloods in Amersfoort. De dag werd geopend door Carsten Herstel van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hij sprak zijn waardering uit voor het werk van de medewerkers van de Waag. Hij vindt dat de Waag een pioniersfunctie heeft als het gaat om het ontwikkelen van innovatieve behandelingen en noemde ProZorg en het zorgprogramma tegen stalking daarbij als voorbeeld.

Daarna sprak Evelien van Dijk, directeur van de Waag. Zij verwacht dat de organisatie ook in de toekomst succesvol zal blijven. Ze meent dat technologische ontwikkelingen invloed zullen hebben op de behandeling van mensen met grensoverschrijdend gedrag. Toch kan geen enkele database of technologie de aandacht, empathie en menselijke interactie van een behandelcontact vervangen.
De rest van de middag was er een gevarieerd programma van sprekers en workshops waarin belangrijke ontwikkelingen op het gebied van behandeling en risicotaxaties werden toegelicht. Zo was er een workshop over een nieuwe behandeling met EMDR om exhibitioneren tegen te gaan en een workshop over de FARE, het nieuwe risicotaxatie-instrument voor het hele ambulante forensische veld dat vanaf 1 januari 2019 wordt ingevoerd. Daarnaast waren er nog workshops over EMDR, partnergeweld en hechting, ForFACT, de behandeling van zedendelinquenten, de FAST-behandeling, de behandeling van seksueel grensoverschrijdend gedrag van jeugdigen, de behandelingen van jonge veelplegers en de behandeling van stalkers.
Aan het eind van de dag was iedereen erg enthousiast; zowel over de ontspannen sfeer als over de inhoud van het programma.

Terug naar overzicht

de Waag is onderdeel van De Forensische Zorgspecialisten