Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

3 vragen aan Jolanda Verbeek

09-03-2022

Jolanda Verbeek werkt al zo’n twintig jaar bij de Waag Den Haag, als behandelaar in de zorglijn Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag. Ze werkt vooral met plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag en met gezinnen waar onveiligheid een rol speelt. Waarom ze graag met deze doelgroep werkt? “De meeste cliënten hebben voor de behandeling hetzelfde doel als ik: stoppen met over grenzen gaan, op welke manier dan ook.”

Wat was je grootste aanname over de doelgroep voor je startte bij de Waag?
“Toen ik hier begon, had ik eigenlijk geen idee wat forensisch werk was. Ik had daarvoor vooral gewerkt met slachtoffers van seksueel misbruik, en had niet echt een idee bij de plegers. Toen ik volop met mijn opleiding tot psychotherapeut bezig was en ik cliëntcasussen inbracht, merkte ik  enige weerstand tegenover het thema. Maar natuurlijk wilde ik met deze mensen werken: want die willen voor de behandeling eigenlijk hetzelfde als ik, namelijk: stoppen met over grenzen gaan, op welke manier dan ook. En hun leven een beetje goed opbouwen.”

Wat trekt je aan in de forensische zorg?
“Ik heb het altijd een heel dynamische sector gevonden, waar zaken snel gaan, waar er veel gebeurt en je ook veel doet met en voor cliënten. Het is ook heel interessant om te bedenken hoe iemand tot een delict is gekomen, en hoe je kan helpen om ervoor te zorgen dat het niet meer gebeurt. Het is heel belangrijk werk: voor de maatschappij en voor cliënten.”

Wat had je graag geweten voor je hier begon te werken?
“Elke keer weer, als ik met cliënten aan de slag ga, leer ik deze persoon op een menselijke manier kennen.  Ook als ik rapportage lees over iemand die komt en die misschien aversie oproept, merk ik toch elke keer weer dat het ook gewoon een mens is met zijn eigen goede en minder goede kanten. De meeste mensen zijn echt gemotiveerd om hun leven goed op orde te krijgen en niet opnieuw de fout in te gaan. Dat is een van de belangrijkste dingen om te weten voor je hier begint.”