Behandelaar Anouk blogt over haar werk bij de Waag Almere: een ontdekkingsreis

Terug naar overzicht

Categorie: De Waag

Gepubliceerd op 15-04-2019

Daar ging ik dan, 1 augustus 2018, op weg naar mijn nieuwe werkplek, de Waag in Almere. Met gezonde zenuwen stapte ik uit de auto. Ik had geen idee wat mij te wachten stond, wat dit mij ging brengen én of ik de juiste keus had gemaakt om mijn oude werk te verlaten. Mijn eerdere werk als sociotherapeut bij FVK Basalt in Almere was superleuk, maar ik wilde mijzelf graag verder ontwikkelen en aan de slag als behandelaar. De gesprekken bij de Waag tijdens de sollicitatieperiode ervoer ik als erg prettig, qua sfeer totaal anders dan het formele vragenvuur bij eerdere sollicitaties. Ik hoopte heel hard dat dit ook de sfeer op de werkvloer was. Meteen bij binnenkomst werd ik welkom geheten met een bos bloemen. Oké, toon gezet.  Mijn kamer werd toegewezen en mijn sleutel, garagetransponder en mijn werktelefoon lagen al voor mij klaar. Top!

Het is mijn eerste baan als behandelaar en totaal anders dan het groepswerken dat ik hiervoor deed. Je bent een stuk meer op jezelf aangewezen en alles voelt als een soort ontdekkingsreis. Heel uitdagend en leuk, maar ook wel een beetje aftasten en spannend.  Alles is nieuw en dit brengt ook zeker onzekerheid met zich mee. Gelukkig was vanaf dag één duidelijk dat de sfeer die ik geproefd had tijdens mijn sollicitatiegesprek, ook wel degelijk de sfeer is die op de werkvloer heerst. De deur staat letterlijk bij alle collega’s open wanneer ze geen cliënt hebben. Dus binnenwandelen met vragen, voor advies, een grapje of om even te spuien over een gesprek met een cliënt kan altijd wel bij iemand. Hierdoor wordt de ontdekkingsreis  die ik momenteel aan het maken ben een stuk aangenamer. Even die handvatten aangereikt krijgen wanneer je voelt dat dit nodig is, is heel fijn!

Inmiddels werk ik een aantal maanden bij de Waag en kan ik zeggen dat ik met steeds meer plezier mijn bed uitstap en de auto neem richting de polikliniek in Almere. Elke dag is nog steeds onderdeel van die ontdekkingsreis, maar de reis krijgt per dag een beetje meer structuur. Door de hulp van collega’s komen er steeds meer herkenningspunten op de ‘landkaart’, wat zorgt voor duidelijkheid over hoe ik dingen het beste kan aanpakken. Natuurlijk zijn er altijd gevallen waarbij ik moet afwijken van de gekozen route, maar is dat niet juist het leuke aan een reis? Waar en of deze ontdekkingsreis gaat eindigen, geen idee. Er zijn in ieder geval binnen deze poli genoeg mogelijkheden tot verdere ontwikkeling. Ik ben in ieder geval erg blij met mijn gekozen beginpunt: basispsycholoog bij de Waag! Ik hoop jullie in de toekomst daar vaker over te kunnen berichten.  

Terug naar overzicht

de Waag is onderdeel van De Forensische Zorgspecialisten