Terug naar overzicht

Behandelaren getraind in VR

    De Waag

28-04-2020

 

De Waag wil in de toekomst meer gebruik gaan maken van Virtual Reality (VR) in de behandeling. In februari 2020 zijn daarom behandelaars van de Waag Almere en de Waag Amsterdam getraind in het werken met VR. De training duurde een dag en de behandelaars waren er erg enthousiast over. Ze gingen op in de virtuele wereld van rollenspellen en perspectief wisselen. Het boeiende is dat deze VR-werelden interactief zijn. Als behandelaar kun je samen met cliënt werken aan het verbeteren van sociale vaardigheden of om minder snel boos of agressief te reageren op bepaalde prikkels. Vooral het wisselen van perspectief werd erg nuttig gevonden in huiselijk geweld situaties.

Reacties van behandelaars: ‘het voelt echt’, ‘belangrijk om de oefening goed voor te bereiden met de cliënt’, ‘leuk om als behandelaar interactief te kunnen zijn, de besturing is nog een uitdaging dus oefening is wel nodig om één en ander goed in de vingers te krijgen’. Het advies is dan ook om vooral veel met collega’s te oefenen met VR.  

Door de corona-crisis duurt de implementatie met betrekking tot het werken met VR helaas wat langer. Afdeling behandelzaken zal met de behandelaars inventariseren waar VR bij onze doelgroep voor kan worden ingezet. Om zicht te krijgen of de implementatie van VR goed loopt, maar vooral ook om te ontdekken wat cliënten ervan vinden, is de afdeling onderzoek van de Waag een onderzoek hiernaar gestart. Er wordt op vier momenten een meting gedaan: voorafgaand aan de training, direct na de training, twee en vier maanden na de training. Bij de laatste twee metingen wordt ook het perspectief van de cliënten meegenomen. Over de resultaten zal de afdeling onderzoek later dit jaar publiceren.

Nieuws

Soortgelijke berichten