Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

De Waag ontwikkelt app voor mensen met verward gedrag

    Mensen met verward gedrag

15-03-2017

In februari 2017 is bekend geworden dat de Waag in samenwerking met ketenpartners in de regio Utrecht, een app mag gaan ontwikkelen voor mensen met verward gedrag. Voor het ontwikkelen van deze app is een subsidie verleend door ZonMw, een organisatie die zich bezig houdt met onderzoek en innovatie in de zorg. Het gaat om een zogenaamde ‘beoordelings- en taxatie app’ om (acute) veiligheidsrisico’s en zorgbehoeften te kunnen inschatten. Joan van Horn, een van de initiatiefnemers, legt uit dat de app nodig is omdat er steeds meer aandacht is voor mensen met verward gedrag die verstoken blijven van passende zorg.

De gebruikers van de app zijn vooral medewerkers van de (F)ACT en For(F)ACT teams, ketenpartners die betrokken zijn bij de opvang en zorgen de naaste familieleden van de betreffende persoon.

De ontwikkelaars van de app hebben een voorstel gedaan voor een procedure in drie stappen. De eerste stap is een screening op de acute veiligheidsrisico’s en zorgbehoeften via de app. Dan wordt bepaald in welke categorie de persoon past, die eerder door het Aanjaagteam verwarde personen gedefinieerd zijn. Afhankelijk van de categorie waarin de persoon past, vindt een vervolgscreening plaats. Joan van Horn: ‘Deze app maakt inzichtelijk welke zorg er nodig is. We hopen de app te zijner tijd te kunnen uitbreiden met een snelle toeleiding naar passende zorg. Een laatste maar cruciale stap.’

‘De gemeente Utrecht is heel blij met deze app. Het voorziet in een vraag. Juist omdat deze groep moeilijk te bereiken is. Met de app hopen we sneller in te kunnen grijpen voordat deze mensen nog verder in de problemen komen.’

De app wordt mede ontwikkeld vanuit de (F)ACT en For(F)ACT-teams in regio Utrecht omdat deze teams zich bij uitstek richten op de doelgroep van mensen met verward gedrag. De app zal online beschikbaar komen. Naar verwachting wordt de app in het eerste kwartaal van 2018 opgeleverd. Als de app een succes is, dan kan deze ook landelijk gebruikt worden.