Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Herman Veerbeek spreekt op dag van de Psychotherapie

09-12-2016

Op 16 december vindt in de Beurs van Berlage, de Dag van de Psychotherapie 2016 plaats; het jaarlijkse congres van de Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie.

Tijdens deze dag, met als thema Psychotherapie in tijden van dreiging, spreekt Herman Veerbeek in een parallelsessie over Boosheid bij de patient: therapeutisch ongemak of de poort naar een helend therapeutisch proces? Terwijl agressie in evolutionair opzicht een essentiële rol vervulde, lijkt boosheid tot een taboe te zijn verworden. In deze sessie wordt boosheid beschouwd als een ‘normale reactie op abnormale omstandigheden’ en als zodanig middels een vernieuwende behandeling ‘verwerkt’ in plaats van gepoogd te ‘controleren’.

Afgelopen tijd werd de wereld geconfronteerd met allerlei vormen van dreiging en geweld. Wat begon als regionale confl icten in Oost-Europa en het Midden-Oosten, werd een mondiale kwestie met zeer uiteenlopende belangen. De gevolgen zijn merkbaar tot aan onze eigen voordeur: terreuraanslagen op Europese doelen en vluchtelingenstromen die bij het fort Europa aankloppen om bescherming.

Hoe manifesteren de huidige maatschappelijke ontwikkelingen zich in de contacten in onze spreekkamer? Wat doet deze situatie met behandelaars? Zijn de klachten in de spreekkamer anders? En hoe gaat de behandelaar daar zelf mee om? Wat doet al deze dreigende instabiliteit met het brein en de dynamiek van onze binnenwereld? En hoe beleven we dit? Hoe passen we ons aan, aan die veranderende levenssfeer?

Kijk voor meer informatie op de website.