Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Oproep: huisartsen gezocht voor de pilot ‘Indicatie Ambulante Forensische Zorg’

15-03-2016

Bijna de helft van de cliënten van de Waag wordt verwezen via een huisarts. Toch is het voor de huisartsen soms lastig om in te schatten wanneer ambulante forensische zorg geïndiceerd is. Om hen tegemoet te komen, is door de Waag nu een checklist met indicatiecriteria ontwikkeld.
Onderzoeker Joan van Horn stelde deze checklist samen met behandelaar Laila Assa. Ze vertelt: ‘Wij willen de huisartsen een eenvoudig instrument geven waarmee ze er snel achter kunnen komen of een ambulante forensische zorg nodig is.’
Onze checklist bestaat uit vijf vragen. Dat zijn vragen zoals: is er sprake van grensoverschrijdend gedrag? Bij de uitslag heb je vervolgens drie mogelijkheden; er is geen zorg nodig, er is consultatie nodig of er is een aanmelding nodig. Huisartsen twijfelen nog wel eens over een verwijzing. Ze denken: misschien is er forensische zorg nodig voor deze patiënt. Toch weten ze het niet zeker. In die gevallen biedt de checklist uitkomst.’

Joan van Horn: ‘We hopen op deze manier huisartsen een richtlijn mee te geven en het aantal geslaagde verwijzingen te vermeerderen. Dat proberen we door de indicatiecriteria scherper maken. We merken nu dat mensen niet altijd goed verwezen worden. Sommige mensen hebben helemaal geen zorg nodig maar worden wel doorgestuurd. Omgekeerd zijn er ook mensen die forensische zorg nodig hebben maar van het kastje naar de muur worden gestuurd. Zij komen mogelijk in de reguliere ggz terecht, terwijl ze daar de zorg niet krijgen die ze nodig hebben.

Voor het project is de Waag nog op zoek naar huisartsen die de komende maanden mee willen doen aan een pilot om proef te draaien met de checklist. Het is de bedoeling om het instrument te testen en er feedback op te geven. Van Horn: ‘Ik heb een paar huisartsen nodig die ermee aan de slag gaan. Bij deze wil ik geïnteresseerdenoproepen om zich te melden. Zij kunnen dan alvast de checklist in hun praktijk gebruiken.’ Als de pilot succesvol verloopt kan het instrument nog in 2016 in gebruik worden genomen.

-Huisartsen die mee willen doen met de pilot Checklist ‘Indicatie Ambulante Forensische Zorg’ kunnen zich via deze maillink aanmelden.