Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Aandacht voor zedendelinquenten

14-02-2017

De behandeling van zedendelinquenten is van oudsher een specialisme van DFZS. Ook op de afdeling onderzoek wordt uitgebreid aandacht besteed aan deze bijzondere doelgroep. Een veelzijdige benadering wordt gehanteerd in het onderzoek naar zedendelinquenten in zowel klinische als poliklinische behandeling.

Momenteel loopt er een groot onderzoek naar de assessment en behandeling van seksuele preoccupatie en naar de behandeling van exhibitionisten. Een onderzoek naar de assessment van vrouwvijandigheid bevindt zich in de afrondingsfase. Verder wordt onderzoek gedaan naar de samenhang van de bekende dynamische risicofactoren voor zedendelinquenten in het instrument Stable-2007. Nieuw is de aandacht voor pedofiele mannen die nog nooit een delict hebben gepleegd, zij kunnen mogelijk een belangrijke bijdrage leveren aan het voorkomen van delictgedrag. Komend jaar wordt naar verwachting het eerste onderzoek op dit gebied opgezet.

Onderzoek naar de zedenpopulatie binnen polikliniek de Waag is voornamelijk geconcentreerd rond het Vragenlijstpakket Zeden (VPZ) en het Risicotaxatie-instrument voor de Ambulante Forensische ggz (RAF GGZ). Het VPZ is een verzameling zelfrapportagelijsten met als onderwerpen relaties (hechting), zelfregulatie (coping) en seksuele problematiek (hyperseksualiteit en parafilieën). Behandelaars hebben de mogelijkheid om hun cliënten het VPZ te laten invullen bij wijze van aanvullende diagnostiek. Dit genereert een grote hoeveelheid data, waardoor de poliklinische zedenpopulatie beter in kaart kan worden gebracht. Ook met de standaard bij cliënten afgenomen RAF GGZ wordt veelrelevante informatie verzameld die als input kan dienen voor behandelinhoud. Ook binnen het onderzoek bij de zedenpopulatie ligt de nadruk op risicotaxatie en risicofactoren. Daarnaast wordt ingezoomd op eigenschappen van deze cliënten (bijvoorbeeld persoonseigenschappen en seksuele problematiek) en groepsverschillen (bijvoorbeeld tussen hands-on en hands-off plegers).