Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Australische Associate Professor Troy McEwan doet onderzoek naar stalking bij de Waag

07-03-2018

‘Stalking wordt getriggerd wanneer kwetsbare mensen onder grote emotionele druk komen te staan, bijvoorbeeld vanwege een echtscheiding,’ vertelt Troy McEwan. De Australische onderzoeker McEwan is een autoriteit op het gebied van stalking. Haar risicotaxatie-instrument SRP (Stalking Risk Profile) is in 2014 in gebruik genomen door de Waag, waar een deel van de behandelaren inmiddels ook getraind is in het afnemen ervan. Met ondersteuning van Vivienne de Vogel, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, werkt McEwan momenteel aan een dossieronderzoek naar stalkers die in behandeling zijn bij de Waag. Na een eerste inventarisatie blijken er bij de Waag in drie jaar tijd ruim 200 stalkers te zijn aangemeld. Van deze groep hebben 89 cliënten toestemming gegeven voor deelname aan wetenschappelijk onderzoek en uiteindelijk zijn er van 70 cliënten  daadwerkelijk gegevens gebruikt.  

Het merendeel van deze groep bestond uit mannen die hun ex-partners stalkten. Op dit moment bevindt het onderzoek zich in de laatste fase: er worden gegevens verzameld over recidive.

De eerste analyses van het onderzoek van Troy McEwan worden in de eerste helft van 2018 verwacht. In juni zal er in Antwerpen op het congres van de International Association of Forensic Mental Health Services (IAFMHS) een presentatie worden gegeven over het onderzoek. We zullen in een volgende nieuwsbrief meer aandacht aan het onderzoek en de resultaten besteden.