Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Vivienne de Vogel benoemd als bijzonder lector bij Hogeschool Utrecht

06-03-2017

Dr. Vivienne de Vogel is per 1 maart benoemd als bijzonder lector bij het lectoraat ‘Werken in Justitieel Kader’ van Hogeschool Utrecht. Dit lectoraat is in 2008 gestart op initiatief van de drie reclasseringsorganisaties (3 RO) en Hogeschool Utrecht. De bijzonder lector zal de onderzoekslijn ‘continuïteit in het justitiële domein’ verder ontwikkelen. Naast haar deeltijdbenoeming blijft De Vogel werkzaam in haar huidige functie als hoofd Onderzoek bij De Forensische Zorgspecialisten (DFZS).

Bijzonder lector Werken in Justitieel Kader
Het praktijkgerichte onderzoeksprogramma van het lectoraat Werken in Justitieel Kader richt zich op de versterking van de professionaliteit en effectiviteit van hbo-professionals die zich vanuit het justitiële, sociale- en zorgdomein bezighouden met veiligheid, criminaliteit en geweld in gezinnen. Continuïteit tussen hun bemoeienis is hierbij van cruciaal belang. De bijzonder lector zal de onderzoekslijn continuïteit verder ontwikkelen. De Vogel doet vanaf 1998 onderzoek in de forensische psychiatrie en haar expertise vormt een welkome aanvulling in het lectoraat, dat tot dusver voornamelijk samenwerkt met de reclassering en de jeugdzorg.

Intensivering van samenwerking
Anneke Menger, dragend lector Werken in Justitieel Kader, hierover: “De benoeming van Vivienne de Vogel zal ook leiden tot intensivering van de samenwerking tussen het lectoraat en De Forensische Zorgspecialisten. Met haar expertise kunnen we het vraagstuk van samenhang binnen en buiten het justitiële domein vanuit nog meer perspectieven benaderen.”

Kennis overbrengen aan studenten
Wouter van Ewijk, bestuurder van DFZS: “Ik ben verheugd over deze benoeming omdat we hierdoor als organisatie de kennis van de praktijk en het onderzoek dat wij al jaren doen, kunnen overbrengen aan studenten en professionals die dit in hun werk kunnen toepassen.”

Werken aan verbeteringen justitiële domein
Vivienne de Vogel: “Ik kijk er naar uit om samen te gaan werken aan verdere verbeteringen in het justitiële domein, waarbij het belang van cliënten voorop staat en de resultaten direct ten goede komen aan de dagelijkse praktijk.”

Biografie Vivienne de Vogel
Dr. Vivienne de Vogel (1973) is psychologe en hoofd van de afdeling Onderzoek bij de Forensische Zorgspecialisten (Van der Hoeven Kliniek en de Waag). Haar onderzoek concentreert zich op genderverschillen in de forensische psychiatrie, risicotaxatie van gewelddadig gedrag, beschermende factoren, victimisatie en psychopathie. Ze is eerste auteur van de FAM (Female Additional Manual) voor risicotaxatie bij vrouwen en van de SAPROF (Structured Assesment of PROtective Factors for violence risk), een instrument voor het gestructureerd beoordelen van beschermende factoren voor gewelddadig gedrag. Zij is een veelgevraagd spreker en docent bij de RINO Groep. Voor de zomer komt haar nieuwe boek ‘Geweld door vrouwen, Motieven en verklaringen’ uit dat bestemd is voor het algemeen publiek.