Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Onderzoek naar Emotionally Focused couples Therapy

    therapie

09-09-2024

Partnergeweld is een ernstig probleem met vergaande gevolgen voor slachtoffers en hun eventuele kinderen. Hoewel er diverse interventies bestaan, blijft de zoektocht naar effectieve behandelmethoden voortduren. Wij onderzoeken, samen met de Universiteit van Amsterdam en Jef Slootmaeckers en Lieven Migerode van EFTBelgium welke potentie Emotionally Focused Couple Therapy (EFCT) als een mogelijk effectieve interventie bij partnergeweld heeft.

Wat is EFCT?

EFCT is een benadering die zich richt op het verbeteren van de emotionele verbinding tussen partners. EFCT gaat ervan uit dat relatieproblemen vaak voortkomen uit onveilige hechtingspatronen en disfunctionele communicatie. Negatief hechtingsgedrag zoals woede en/of negeren worden vermindert. Een destructief interactiepatroon tussen partners wordt hiermee doorbroken. EFCT streeft ernaar om een veiliger en hechtere relatie te creëren.

Doel van het onderzoek

Het primaire doel van dit onderzoek is om de haalbaarheid te onderzoeken van het toepassen van EFCT bij partners waarbij sprake is van situationeel partnergeweld. EFCT is een emperisch ondersteunde behandeling, maar er is nog geen emperisch onderzoek gedaan naar EFCT bij paren waarbij situationeel partnergeweld speelt. Het gaat vooral om de haalbaarheidsvraag.

Daarnaast wordt exploratief gekeken naar het effect van EFCT op de ernst en frequentie van het geweld, en op het algehele relationele functioneren van de partners.

Uitvoering van het onderzoek

We werken op elke de Waag vestiging met deze methode indien geïndiceerd. De deelnemende behandelaren zijn allen gevorderd EFT-therapeuten. Het is onderdeel van onze zorglijn Huiselijk Geweld.

Het onderzoek zal zo’n twee jaar duren.

Verwachtingen en beperkingen

De onderzoekers verwachten dat 14 sessies EFCT mogelijk niet voldoende zijn om het geweld volledig te stoppen. Langdurigere behandeltrajecten zijn vaak nodig bij partnergeweld. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat naast EFCT ook andere interventies, zoals traumabehandeling, ingezet worden. Dit kan het isoleren van het effect van EFCT bemoeilijken.