Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Huiselijk geweld

Behandeling tegen huiselijk geweld voor volwassenen

Huiselijk geweld noemen we al het geweld binnen relaties. Dat kan geweld zijn tegen een partner, maar ook van een ouder tegen een kind. Het gaat zowel om lichamelijk geweld als verbaal geweld, zoals schelden en schreeuwen. Ook het stalken van een ex-partner is huiselijk geweld. We hebben twee zorgprogramma’s: een tegen het mishandelen van de partner (partnermishandeling) en een tegen het mishandelen van kinderen (kindermishandeling). Bij partnermishandeling kijken we naar de dader en het slachtoffer om te bepalen wat de beste behandeling is. De behandeling tegen kindermishandeling integreert de hulp van dader en slachtoffer.

De eerste fase van de behandeling van huiselijk geweld richt zich op het vergroten van de veiligheid op de korte termijn. In deze fase leer je om op tijd signalen van oplopende spanning te herkennen. Je leert ook om maatregelen te nemen die je het beste helpen om te kalmeren. Het vervolg van de behandeling is gericht op het veranderen van onderliggende patronen, de zaken die zorgen voor het huiselijk geweld. De aanpak hiervan moet geweld ook op langere termijn voorkomen.

Partnermishandeling

We kijken naar de dader en het slachtoffer om te bepalen wat de beste behandeling is. Soms is dat het leren van nieuwe vaardigheden, soms is dat het verwerken van erg nare (traumatische) ervaringen in het verleden. Dat gebeurt individueel, in partnerrelatiegesprekken, of in een groep, soms met beide partners samen. Vaak combineren we deze behandelingen. Bij voorkeur worden beide partners behandeld, omdat mensen in een relatie elkaars negatieve gedrag vaak versterken. Vaak zijn er ook bepaalde patronen die ervoor zorgen dat het gedrag blijft.

Meer informatie over de zorglijn Huiselijk Geweld vind je in onze factsheets.