Psychische problemen bij jongeren
Psychische problemen bij jongeren
Jouw gedrag kan samenhangen met psychische problemen. Het is belangrijk voor je behandeling om te weten of dat echt zo is. Daarom doen we vaak één of meer testen voordat we met de behandeling beginnen. Als daaruit blijkt dat je een psychisch probleem hebt, dan bieden we daarvoor een behandeling aan. Misschien krijg je ook medicijnen. Voorbeelden van dit soort psychische problemen zijn ADHD, impulscontrolestoornissen of autismespectrumstoornissen. Ook kunnen we hulp bieden bij problemen die worden veroorzaakt door drugsgebruik.
ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder)
Met ADHD kun je moeilijk je aandacht ergens bij houden. Het is lastig om je langer op iets te concentreren, je bent impulsief en voelt je vaak heel druk (hyperactiviteit). Dit kan problemen geven bij je opleiding, bij je werk en in relaties. ADHD gaat niet over, maar een goede behandeling kan wel helpen. Een behandeling zorgt voor meer zelfbeheersing en minder agressie.
Meer informatie over ADHD vind je op de website van belangenvereniging Impuls & Woortblind en op de website van oudervereniging Balans.
Angststoornissen
Angststoornissen zijn bijvoorbeeld een paniekstoornis, sociale angststoornis of posttraumatische stress-stoornis (PTSS). Een angststoornis kan zorgen dat je je (heel) angstig voelt in bepaalde situaties, waardoor je die situaties gaat vermijden. De meeste van deze stoornissen zijn goed te behandelen. Soms is therapie voldoende, soms zijn medicijnen nodig.
Meer informatie over angststoornissen vind je op de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
Autisme Spectrum Stoornissen (ASS)
Als je autisme hebt, vind je het soms moeilijk om met andere mensen om te gaan. Je kunt de situatie soms niet goed inschatten en begrijpt de grapjes die anderen maken niet altijd. Dit geeft problemen in sociale situaties en bij het communiceren met anderen. ASS is aangeboren en niet te genezen. Wel zijn er manieren om beter met de stoornis om te gaan. Vaak helpen goede voorlichting aan de jou en je omgeving, en gedragstherapie. Soms moet je medicijnen gebruiken.
Meer informatie over ASS vind je op de website van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.
Gedragsstoornissen
Gedragsstoornissen hebben vooral te maken met iemands gedrag. Er zijn twee verschillende gedragsstoornissen, de 'oppositioneel opstandige gedragsstoornis' en de 'antisociale gedragsstoornis'. Door deze gedragsstoornis kun je als jongere agressief en/of antisociaal gedrag vertonen en in de problemen komen. De behandeling kan soms best lang duren, zeker als de stoornis al langere tijd bestaat.
Meer informatie over gedragsstoornissen vind je op de website van het Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
Verslaving
Een verslaving kan veel invloed hebben op je gedrag, of het nou gaat om een verslaving aan drank, aan drugs of aan gokken. Het kan zelfs zo zijn dat een behandeling pas zin heeft als je eerst iets aan je verslaving doet. Voor jongeren met dit probleem hebben wij een leefstijltraining. Als een leefstijltraining niet genoeg is, kunnen wij je doorverwijzen naar de verslavingszorg.
Meer informatie over verslaving vind je op de website van het Trimbos-instituut.