Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Veelgestelde vragen jongeren

Ga jij binnenkort naar de Waag?

Ben je tussen de 12 en 23 jaar en ga je binnenkort naar de Waag? Dan wil je vast meer van ons weten! Over wat je van de behandeling kunt verwachten, wie informatie over je ontvangt en hoe vaak je moet komen. Hieronder geven we antwoord op jouw vragen.

​Waarom ga je naar de Waag?

De meeste jongeren die voor een behandeling naar ons toe komen, hebben een verwijzing van Bureau Jeugdzorg, justitie of de huisarts. Ze hebben iets strafbaars gedaan of dreigen in aanraking te komen met justitie. Soms hebben ze ook moeite met luisteren naar anderen, kunnen ze zich slecht concentreren, gebruiken ze drugs of zijn ze snel boos of agressief.

Wat gebeurt er bij de Waag?

Wij nodigen je uit voor een eerste gesprek (intake) om te kijken wat er precies aan de hand is. Bij zo’n eerste gesprek zijn ook je ouders of verzorgers aanwezig. Daarna bespreken we met een team deskundigen van psychologen, psychiaters en andere behandelaars of we iets voor jou kunnen betekenen, en welke behandeling voor jou geschikt is. De meeste behandelingen bestaan uit gesprekken. Dat kan met één behandelaar zijn, of in een groep met mensen van jouw leeftijd. We praten niet alleen over strafbare feiten, maar vooral over hoe het zover is gekomen. En je leert hoe je dit gedrag in de toekomst kunt voorkomen.

Hoe vaak en hoe lang moet ik naar de Waag?

De meeste jongeren bezoeken de Waag één tot twee keer per week. Dat kan zijn voor een gesprek met een behandelaar of voor een groepsbijeenkomst. Een gesprek duurt meestal drie kwartier tot een uur, een groepsbijeenkomst anderhalf uur. Hoelang je behandeling bij de Waag duurt, hangt af van verschillende zaken. We geven zo snel mogelijk aan hoe lang we denken dat je behandeling duurt. Meestal is dit tussen een half jaar en een jaar.

Wat moet ik doen als ik niet naar een afspraak kan komen?

Kun je niet naar je afspraak komen? Laat ons dit dan zo snel mogelijk weten, maar minimaal 24 uur van tevoren. Dit doe je door naar het secretariaat van de Waag te bellen. 

Het telefoonnummer kun je vinden op je afsprakenkaart, maar ook bij de contactgegevens van jouw locatie. De afspraak wordt dan uit de agenda verwijderd en je kunt direct een nieuwe afspraak bij ons maken. 

We verwachten dat je op afspraken komt, omdat behandeling alleen op die manier goed werkt. Daarnaast heeft afzeggen of niet naar afspraken komen, financiële gevolgen voor ons. Ook moeten mensen, die hulp vaak hard nodig hebben, onnodig lang wachten op een plek. Als je minder vaak komt duurt de behandeling namelijk langer. 

Zeg je vaak af of kom je niet naar afspraken? Dan gaat de behandelaar hierover met je in gesprek en bespreken we of behandeling nog zin heeft.   

Is de Reclassering bij jouw behandeling betrokken? Dan worden er samen met jou, jouw behandelaar en de reclasseringsmedewerker afspraken gemaakt over hoe er wordt omgegaan met het niet nakomen van afspraken. 

Moeten mijn ouders naar de Waag?

Je ouders of verzorgers zijn belangrijk bij de behandeling. Zij komen bij de eerste afspraak mee en ook tijdens de behandeling worden ze regelmatig uitgenodigd. We praten met ze over hoe het met de behandeling gaat. Jij overlegt met je behandelaar welke zaken in je behandeling jij met je ouders of verzorgers wilt bespreken. Ook andere belangrijke mensen uit jouw omgeving kunnen we bij de behandeling betrekken. Vaak levert dat een beter resultaat op.