Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Blog van Riona over psychomotorische therapie

08-03-2022

PMT, oftewel psychomotorische therapie. Naast het reguliere aanbod van vooral verbale therapie biedt de Waag ook PMT aan. Dit vindt bij veel cliënten een mooie aansluiting en aanvulling op de behandeling, met name bij de jeugd cliënten. Bij jeugd cliënten merk ik dat zij het fijn vinden om in beweging te zijn en om concreet gedrag te oefenen. Door middel van de PMT kan ik gemakkelijk aansluiten bij de interesse van de jeugd cliënt.

Ik weet nog goed toen ik bij de Waag startte als psychomotorisch therapeut, iedereen was erg enthousiast en het was een mooi, warm welkom. Maar als snel kwam de vraag ‘maar wat doe je dan precies?’. Tijdens mijn werk als psychomotorisch therapeut zet ik de cliënt in beweging door middel van sport en spel, maar tegenwoordig ook met virtual reality, en zet ik hem tegelijkertijd in de ervaring. Hiermee bedoel ik dat ik met ervarings- en lichaamsgerichte oefeningen de cliënt laat oefenen met het bewust worden van zijn spanning, stress, impulsen, lichaamssignalen, emoties, grenzen en help ik hen hierbij handvatten aan te rijken en uit te proberen. Daarnaast kan ik ook ondersteuning bieden in het vergroten van het zelfvertrouwen en sociale vaardigheden.

Een belangrijk deel van het behandelaanbod van de Waag is gebaseerd op cognitieve gedragstherapie, alleen merk ik bij veel cliënten dat zij het moeilijk vinden om te kunnen voelen wat er in hun lichaam gebeurt als de spanning stijgt of als iemand hun grens over gaat. Zo merk ik regelmatig dat cliënten heel goed weten wat zij moeten doen als hun spanning stijgt en dit goed hebben aangeleerd, zoals bijvoorbeeld het nemen van een time-out. Echter voelen zij niet goed in hun lijf wanneer de spanning stijgt, waardoor een cliënt bijvoorbeeld de time-out pas toepast als hij boos is geworden en hierdoor midden in de ruzie wegloopt. Dit kan bij de ander dan zorgen voor meer frustratie, doordat de ander zich wel boos heeft geuit.

Binnen de PMT sta ik samen met de cliënt stil bij welke lichaamssignalen de cliënt voelt wanneer hij een spel doet of aan het sporten is. Hierdoor wordt de cliënt bewust van deze lichaamssignalen, zoals bijvoorbeeld zijn/haar temperatuur die omhooggaat, het gevoel van pijn of de ademhaling die verandert. Op dat moment gaat de cliënt stilstaan bij zijn/haar spanning: wanneer gaat de spanning omhoog en wanneer weer naar beneden. Een cliënt kan hier bijvoorbeeld bij stilstaan tijdens een oefening waarbij hij of zij verschillende ballen in een hoepel probeert te rollen. Mogelijk levert dit bij de cliënt spanning of frustratie op, wanneer dit niet lukt. Hier staan we tijdens de oefening meerdere malen bij stil.

Wanneer de cliënt hier zowel tijdens de PMT als thuis bewust van is, gaan we samen kijken naar welke techniek of manier het beste bij hem/haar past om de spanning weer te laten zakken. Voor de één is dat sporten of muziek luisteren, terwijl dat voor de ander juist ontspanningsoefeningen zijn. Zo blijft dit altijd een zoektocht samen met de cliënt naar wat het beste bij hem of haar past. Dit is ook wat mijn werk juist leuk en uitdagend houdt, naast de waardering van de cliënten zelf. Zo zijn er cliënten die nu meer sporten, tijd nemen voor zichzelf of hun gedachten met behulp van een oefening kunnen verzetten. Zo merken cliënten dat zij hun spanning beter onder controle houden en daardoor minder vaak conflicten hebben.