Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

De Waag blijft open tijdens de coronacrisis. Hoofd behandelzaken Larissa Hoogsteder: ‘Behandelen op afstand gaat goed.’

28-04-2020

Bij de Waag wordt vanwege de maatregelen rondom de coronacrisis momenteel op afstand behandeld. Dat gebeurt sinds 12 maart 2020 toen Nederlanders werd gevraagd om zo veel mogelijk afstand van elkaar te houden. Larissa Hoogsteder, hoofd behandelzaken van de Waag, legt uit dat het nooit een optie is geweest om de Waag te sluiten. ‘Wij hebben een verantwoordelijkheid tegenover de samenleving,’ vertelt ze. ‘Als we dichtgaan, dan kunnen er onveilige situaties ontstaan. Dat mag niet gebeuren.’ Daarom is sinds half maart alles in het werk gezet om via beeldbellen te gaan behandelen. Zo werden in afzienbare tijd tientallen extra werkplekken ingericht waarmee behandelaren vanaf hun huis via een beeldscherm contact met hun cliënt konden leggen. De Waag-vestigingen zelf blijven met een minimale bezetting. 

‘We behandelen nu veel meer met e-health. Dat doen we in MindDistrict; onze online behandelomgeving. Daar kunnen cliënten inloggen en in samenspraak met hun behandelaar allerlei opdrachten en oefeningen doen. Het is een voordeel dat we de afgelopen jaren veel tijd geïnvesteerd hebben in deze omgeving. We hebben nu een groot online-aanbod en daar profiteren we van,’ vertelt Hoogsteder. 

‘Het behandelen op afstand gaat in grote lijnen goed,’ vervolgt ze. ‘Wel zijn er  technische problemen, zoals beeldverbindingen die niet altijd even optimaal zijn. Maar onze collega’s van de afdeling ICT zijn steeds hard aan het werk om die problemen op te lossen en als het niet anders kan, dan is er nog de mogelijkheid van telefonisch contact en indien nodig zelfs een face-to-face contact op de polikliniek. Verder is deze nieuwe manier van werken natuurlijk voor iedereen even wennen. Cliënten en behandelaren zitten ineens veel dichter in elkaars leefwereld. Behandelaren van jeugdigen zien bijvoorbeeld  jongeren die in pyjama – of vanuit bed – deelnemen aan de behandelsessie. Omgekeerd zien cliënten soms via een beeldscherm hoe de woonkamer van hun behandelaar eruit ziet.’

Hoogsteder zegt dat met name meer jongeren aangeven dat ze vanwege de coronamaatregelen nu een crisissituatie ervaren. ‘Ze zijn thuis met hun familie. Iedereen zit dicht op elkaar. De jongeren geven aan dat ze het soms niet meer uithouden. We proberen dan om goede afspraken met iedereen binnen het gezin te maken zodat ze het samen leefbaar houden. Ook geven we ze tips en extra oefeningen om boosheid te verminderen en om te ontspannen. Daarnaast krijgen we van cliënten te horen dat zij door alle spanningen bang zijn om sneller huiselijk geweld te plegen. In het geval van huiselijk geweld proberen we ook nu de partners bij de behandeling te betrekken.

Volgens Hoogsteder komen de behandelaren er nu in versneld tempo achter wat wel en wat niet werkt in de online behandeling. ‘Er kan heel veel op afstand. We doen zelfs intakes via het beeldscherm. De Waag biedt bijna net zoveel behandelingen als gewoonlijk en we willen dit graag volhouden zolang als het nodig is. Ik ben er trots op dat al onze behandelaren dit tot nu toe voor elkaar hebben gekregen.’