02-12-2024
Het behandelprogramma ‘Pas op de grens Jeugd’ heeft opnieuw erkenning gekregen. De Erkenningscommissie Justitiële Interventies beoordeelde het programma in oktober 2024 wederom als ‘goed onderbouwd’. De erkenning is verlengd voor een periode van vijf jaar. Voor de verlenging was een nieuwe procesevaluatie noodzakelijk om het niveau van programma-integriteit (PI) in kaart te brengen. Uit deze evaluatie bleek dat de Waag de methodiek in voldoende mate uitvoert zoals bedoeld.
‘Pas op de grens Jeugd’ is ontwikkeld door de Waag en Accare. Het behandelprogramma richt zich op jongeren van 12 tot en met 20 jaar die het risico lopen seksueel grensoverschrijdend gedrag (SGG) te vertonen of dit al hebben gedaan. De doelgroep omvat zowel plegers van seksueel misbruik als kindermisbruikers, waaronder jonge incestplegers. Het seksueel grensoverschrijdend gedrag kan plaatsvinden in verschillende situaties, zoals online, op school, tijdens een bijbaan, bij een sportclub of thuis. Vaak gebeurt het echter in groepsverband, bijvoorbeeld tijdens het uitgaan of op straat. Het doel van het programma is om seksueel grensoverschrijdend gedrag te stoppen en herhaling in de toekomst te voorkomen. Jongeren kunnen de behandeling volgen binnen zowel een ‘vrijwillig’ als strafrechtelijk kader.
Larissa Hoogsteder over de methodiek
Larissa Hoogsteder, directeur behandelzaken, bijzonder hoogleraar en hoofdontwikkelaar van de methodiek, is blij met de verlenging: “We hebben met ‘Pas op de grens Jeugd’ een programma dat voldoet aan de laatste wetenschappelijke inzichten. De behandeling sluit aan bij de aanbevelingen van het landelijke kwaliteitskader voor de preventie en aanpak van jeugdcriminaliteit, opgesteld door het ministerie van Justitie en Veiligheid. We maken gebruik van bewezen werkzame elementen en stemmen de behandeling zo goed mogelijk af op de problematiek en leerstijl van de jongeren. Dit betekent dat we zowel individueel als systemisch. Daarnaast hebben we ook een versie ontwikkeld voor jongeren met een licht verstandelijke beperking.”
Onderzoek naar effectiviteit
Voor de erkenning zijn in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam drie verschillende onderzoeken uitgevoerd met twee datasets naar de effectiviteit van het programma. Jongeren die de behandeling de afgelopen twee jaar hebben afgerond, beoordeelden het programma gemiddeld met een 8,3. Daarnaast werden significante positieve veranderingen gevonden, waaronder een sterke afname van het risico op seksueel en algemeen recidive. Ook werden verbeteringen geconstateerd in seksuele problematiek en emotieregulatie. Jongeren met een autismespectrumstoornis, ADHD of een geschiedenis van seksueel misbruik behaalden vergelijkbare resultaten als jongeren zonder deze problematiek.
Beschikbaarheid van het programma
‘Pas op de grens Jeugd’ wordt aangeboden op alle vestigingen van de Waag binnen de zorglijn Jeugd en Jongvolwassenen.