06-09-2024
Veel mensen weten niet dat er een verschil is tussen het hebben van een seksuele interesse of voorkeur voor kinderen (vaak aangeduid als pedofilie of hebefilie) en het hebben van seksueel contact met kinderen (vaak pedoseksualiteit genoemd). Een veel voorkomende misvatting is dat iemand die zich seksueel aangetrokken voelt tot 16-minners automatisch ook kinderen seksueel misbruikt. De schatting is dat het overgrote deel van de mensen met deze seksuele interesse dit niet doet. Desondanks worden zij gedemoniseerd en soms ook bedreigd. Mensen houden hun seksuele gevoelens om die reden meestal geheim, wat kan leiden tot angst, eenzaamheid, somberheid en psychosociale problemen. Taboe leidt ertoe dat mensen zich isoleren en met niemand praten, terwijl ze hier soms wel behoefte aan hebben.
Gespreksgroep zelfacceptatie
De Waag biedt gespreksgroepen aan voor mensen die zich seksueel aangetrokken voelen tot 16-minners die niet naar deze gevoelens willen handelen en behoefte hebben om hier met mensen over te praten die hetzelfde ervaren. Vaak leven er vragen zoals: hoe kan ik accepteren dat ik deze gevoelens heb? Hoe geef ik mijn leven vorm op het gebied van vriendschappen, relaties, seksualiteit en gezin? Hoe kan ik omgaan met het stigma in de maatschappij?
In de groep gaan deelnemers met elkaar in gesprek over deze en andere belangrijke thema’s. De behandelaren die de groepsgesprekken begeleiden, bieden een veilige omgeving waar deelnemers begrip van en steun bij elkaar kunnen ervaren. Het doel van deelname aan de groep is het bereiken van meer zelfacceptatie.
Vertrouwelijkheid
Een belangrijk en gewaarborgd thema is vertrouwelijkheid. Alle behandelaren bij de Waag hebben een beroepsgeheim. Ook in de bijeenkomsten is privacy erg belangrijk. Er worden alleen voornamen of pseudoniemen gebruikt. Alles wat in groep wordt besproken, is vertrouwelijk en mag niet met buitenstaanders gedeeld worden.
Praktische informatie
De gesprekgroep vindt eens per drie of vier weken plaats. De groep heeft vaste instroommomenten (ongeveer ieder half jaar), waarop deelnemers kunnen starten of stoppen. In de tussenliggende periode is er in principe een vaste samenstelling. Deelnemers zijn welkom om meerdere rondes mee te doen.
Heb je vragen over de gespreksgroep of wil je een cliënt aanmelden, dan kun je contact opnemen met de contactpersoon van de Waag-vestiging in jouw regio:
- de Waag Amsterdam – regio Noord: Nannie Faber (06-52 57 01 13 | nfaber@dewaagnederland.nl)
- de Waag Amersfoort – regio Midden: Carmen van den Eerenbeemt (06-52 08 42 67 | cvandeneerenbeemt@dewaagnederland.nl)
- de Waag Den Haag – regio Zuid: Marc Verheij (06-27 01 35 72 | mverheij@dewaagnederland.nl)
- of met de coördinator van de zelfacceptatie gesprekgroepen: Fieke van der Meer (06-15 37 18 65 | fvandermeer@dewaagnederland.nl)
Meer informatie is te vinden op de website van de Waag via deze link.