20-01-2025
Kinderen die opgroeien in een gewelddadige thuissituatie lopen een verhoogd risico op trauma-gerelateerde klachten, depressies, angsten, eetstoornissen, leerproblemen en sociale moeilijkheden. Daarnaast vergroot het slachtoffer zijn van geweld – of het getuige zijn daarvan – de kans dat zij als volwassene opnieuw in een gewelddadige situatie terechtkomen, als dader en/of slachtoffer. Bij de Waag besteden we daarom expliciet aandacht aan de impact van partnergeweld en kindermishandeling op de kinderen van onze cliënten. We werken aan het verbeteren van hun veiligheid door ouders te behandelen.
In november hebben onze behandelaren van de zorglijn Huiselijk Geweld een training gevolgd om de beleving van kinderen in onveilige thuissituaties beter in beeld te brengen. Hierbij maken zij gebruik van methoden zoals poppetjes en verhalen. Met poppetjes laten ouders bijvoorbeeld zien hoe ruzies eruitzagen en waar de kinderen zich op dat moment bevonden. Dit helpt ouders om met enige afstand te reflecteren op de situatie en emoties zoals angst of schaamte beter te hanteren. Het ondersteunt ook bij mentaliseren: ouders kijken door de ogen van hun kind en leren de gedachten en gevoelens van hun kind begrijpen.
Daarnaast zijn onze behandelaren getraind in het maken van verhalen voor kinderen, waarin bijvoorbeeld een veiligheidsplan wordt uitgelegd. Dit helpt kinderen nare gebeurtenissen en veranderingen in hun gezin beter te begrijpen en verwerken. Bij het betrekken van kinderen, bijvoorbeeld bij het delen van het verhaal, werken we samen met jeugdhulpverleners die gespecialiseerd zijn in traumaverwerking. In alle regio’s zoeken we actief naar samenwerkingsverbanden met jeugdhulpverlening en jeugd-GGZ om passende hulp voor kinderen te waarborgen.
Hier lees je meer over de zorglijn huiselijk geweld.