Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

‘Met de FARE hebben wij nu één risicotaxatie-instrument voor de hele ambulante forensische GGZ.’

    Risicotaxatie-instrument
    FARE

05-12-2017

Vanaf 1 januari 2019 gaat de hele forensisch ambulante GGZ risicotaxaties en evaluaties doen met hetzelfde instrument. Dit instrument heet de Forensisch Ambulante Risico Evaluatie (FARE) en is ontwikkeld in opdracht van Kwaliteit Forensische Zorg (KFZ) door een aantal forensische poliklinieken en universiteiten. Een van de ontwikkelaars is Joan van Horn, onderzoeker bij De Forensische Zorgspecialisten, de overkoepelende organisatie waar de Waag deel van uitmaakt. Zij kreeg in 2015 de opdracht van het KFZ om een dergelijk instrument te ontwikkelen voor de ambulante forensische GGZ.

Dezelfde opdracht werd gelijktijdig ook uitgezet bij prof. dr. Stefan Bogaerts van de Universiteit Tilburg en Hoofd Onderzoek en Behandelinnovatie Fivoor. Joan van Horn: ‘Wij hebben toen contact gezocht en onze krachten gebundeld. We zijn samen één instrument gaan ontwikkelen.’
‘We hebben het instrument FARE genoemd, dat staat voor Forensisch Ambulante Risico Evaluatie,’ vervolgt ze. ‘Het doel van de FARE is om bij cliënten in ambulante forensische zorg de behandelvoortgang te meten en het recidiverisico in te kunnen schatten. De FARE is heel zorgvuldig tot stand gekomen. We hebben een meta-analyse gedaan, data-analyses, veldonderzoek en een pilotonderzoek.’ De resultaten van dit onderzoek zijn te vinden op onze FARE website: www.FARE-Ambulant.nl.
Vanaf 1 januari 2019 gaat de hele forensisch ambulante GGZ risicotaxaties en evaluaties doen met de FARE.