Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Speelsgewijs spanning leren aanvoelen

20-12-2022

Een spanningsregulatiespel dat cliënten kan helpen bij het inzichtelijk maken van en het omgaan met hun spanning ter ondersteuning van de methode ARopMaat. Dat was het winnende idee van GZ-Psycholoog Floor de Nie op de Innovatie Challenge twee jaar geleden. De Nie won niet alleen financiële, maar ook praktische steun om zijn idee te gaan realiseren. En dat deed hij.

Testen van het prototype
De afgelopen maanden heeft een toegewijde projectgroep, samen met een professionele gamestudio en een designer, nagedacht over het spelontwerp en een prototype gemaakt. En inmiddels heeft eind november een aantal collega’s van de Waag onder leiding van De Nie het prototype van het bordspel gespeeld. Een spel, waarin je als speler levensobstakels moet overwinnen met de vaardigheden die je in de therapie leert. In hoeverre het cliënt lukt om obstakels in zijn leven op te lossen verandert zijn spanning. De uitdaging voor de cliënt is om een gezonde spanning te behouden. De Nie: “Door het spel met collega’s te spelen, hebben we nu goed in kaart kunnen brengen waar een behandelaar tegen aan zou kunnen lopen in de opzet, en uitvoer van het spel. Ook voor de balans tussen therapie en spel was het een mooie testcase. Die balans lijkt, met wat kleine aanpassingen, behaald. De design van het spel is ook goed ontvangen.“

Hoe nu verder?
Het bordspel is in eerste instantie gericht op volwassen cliënten. De Nie: “Collega’s waren enthousiast nadat ze het bordspel hadden gespeeld. Een breed gedragen geluid was, dat het makkelijk aanpasbaar is voor onze jeugdcliënten. In de volgende stap van het proces gaan we kijken of deze uitbreiding mogelijk is, worden de laatste spelmechanieken gefinetuned, en willen we kijken of de productie door de werkplaatsen van de Van der Hoeven Kliniek kan worden gedaan. Uiteindelijk willen we graag dat het spel ondersteuning biedt aan therapeuten om op een leuke en uitdagende manier vinden met hun cliënt in gesprek te komen, waardoor zij op een concrete manier bezig kunnen gaan met de basisprincipes van de ARopMaat methodiek.” Volgend jaar zal het spel geïmplementeerd worden. Alle Waag-behandelaren die met de methode ARopMaat werken, kunnen er dan gebruik van maken.