Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Twee zorgprogramma’s van de Waag erkend door Erkenningscommissie Justitiële Interventies

12-11-2021

De Waag zet zich in om de best mogelijke zorg te kunnen bieden aan cliënten. Dit jaar werd onze inzet bevestigd door de Erkenningscommissie Justitiële Interventies. Voor het Vermogensprogramma voor Volwassenen ontvingen we een eerste voorlopige erkenning, en het programma Agressie Regulatie op Maat Jeugd en werd erkend als effectief volgens eerste aanwijzingen! Larissa Hoogsteder, hoofd behandelzaken bij de Waag, en Marit Kip, behandelaar bij de zorglijn Agressie en Vermogen leggen uit wat de erkenningen voor onze organisatie betekenen.

Zorgprogramma’s op maat
De zorgprogramma’s ARopMaat Jeugd en het Vermogensprogramma werden ontwikkeld door Larissa, met ondersteuning van  de programmaverantwoordelijke in kwestie, behandelaars en projectmanagers, en zijn zoals alle zorgprogramma’s breed inzetbaar: ARopMaat Jeugd is gemaakt voor jongeren tussen 12 en 16 jaar met ernstige agressieproblemen. Het Vermogensprogramma focust zich op volwassen plegers van vermogensdelicten en de verschillende subdoelgroepen hieronder: “Voor alle cliënten die een vermogensdelict hebben gepleegd is er met dit zorgprogramma voldoende basis om de behandeling invulling te geven. Het is daarmee het eerste programma in Nederland, specifiek voor deze doelgroep, dat erkend is,” vertelt Larissa.

Toch worden beide programma’s altijd op maat vormgegeven, aan de hand van de risicofactoren en eigen hulpvraag van de cliënt. Dit kan door het gebruikte modulesysteem: “De ARopMaat Jeugd heeft bijvoorbeeld 3 standaardmodules en 8 optionele modules die we blijvend doorontwikkelen vanwege de inhoudelijke optimalisering, maar ook vanwege de steeds veranderende leefomgeving, denk bijvoorbeeld aan de impact van sociale media of de steeds groter wordende cybercriminaliteit” aldus Larissa.  

We willen een koploper zijn in erkende interventies, omdat we zeker willen zijn dat we kwalitatief hoogstaande behandelingen aanbieden.

Toekomst
Terwijl het Vermogensprogramma een eerste erkenning als goed onderbouwd heeft ontvangen, kreeg het programma ARopMaat Jeugd een verlenging van erkenning: dit programma werd effectief bevonden volgens eerste aanwijzingen. Voor een beoordeling van de commissie wordt geen geld gevraagd: “En net daarom is het zo’n mooi initiatief”, vertelt Marit, “De commissie biedt een onafhankelijke toetsing voor de forensische setting, met oog op kwaliteit en effectiviteit.” De visie van deze commissie past daarom goed bij de visie van de Waag. Larissa vertelt: “We willen een koploper zijn in erkende interventies, omdat we zeker willen zijn dat we kwalitatief hoogstaande behandelingen aanbieden.”

Motiverend
Mooi in theorie, maar ook in praktijk horen Larissa en Marit goede reacties. Marit: “Ik sluit binnen enkele weken een behandeling met een cliënt af die heel dankbaar is voor de behandeling. Wat zij meeneemt is dat zij geen dure spullen nodig heeft om positief over zichzelf te denken.” Larissa kreeg van cliënten complimenten over de behandelaren: “In het algemeen vinden mensen het fijn dat onze behandelaren geen veroordelende, maar een open houding hebben, wat ze erg motiverend vonden voor de behandeling.”