Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

'WIJ… doorbreken de cirkel van geweld' - de Waag ondersteunt bij expo van 'WIJ'

26-09-2021

Iedereen moet veilig kunnen meedoen in onze samenleving. Veilig opgroeien, veilige relaties aangaan, veilig over straat lopen, je veilig voelen om jezelf te kunnen zijn. Helaas is dit voor te veel mensen niet vanzelfsprekend.

Meest voorkomende vorm van geweld
Huiselijk geweld, waaronder kindermishandeling en seksueel geweld, is de meest voorkomende vorm van geweld in Nederland. Het komt in alle lagen van onze bevolking voor. De problematiek van huiselijk geweld is complex. Ieder jaar zijn in Nederland 200.000 volwassenen en 119.000 kinderen slachtoffer hiervan. De organisatie van “WIJ” vraagt hier aandacht voor, in samenwerking met de regio’s Utrecht en Amersfoort, tijdens de expo ‘WIJ… doorbreken de cirkel van geweld’.


De cirkel van geweld
De landelijke rondreizende tentoonstelling WIJ...doorbreken de cirkelvan geweld toont 30 krachtige portretten van mensen die in staat waren om de cirkel van geweld te doorbreken. De expo neemt je op verschillende manieren mee in dit thema. Er wordt bijvoorbeeld een lezing over PION (Pleger in Ons) georganiseerd dat gaat over ruzie en onveiligheid in je relatie, je kan de film Take my eyes kijken in de theaterzaal van Bibliotheek Neude. Of je kunt in de bibliotheek een ‘levend boek’ lenen bij de Mensenbieb. De ‘boeken’ zijn mensen die je normaal niet zo snel zou spreken, iemand van wie het levensverhaal afwijkt van de ‘norm’, zoals bijvoorbeeld een seksueel misbruikte man, een slachtoffer van kindermishandeling, een transgender...

“Hoe voelt strelen dat er niet was, hoe vertel je kinderen een verhaal dat geen afloop heeft”. - Hanneke van Eijken


Zorg voor veiligheid
Ook de missie van de Waag is om te zorgen voor veiligheid, wat meteen mooi aansluit bij de organisatie en het project. Als polikliniek waar onder andere daders (en slachtoffers) van huiselijk geweld en seksueel grensoverschrijdend gedrag behandeld worden, vinden wij het een goed initiatief dat deze tentoonstelling aandacht vraagt voor deze problematiek. De aankomende weken staan er verschillende collega’s van de Waag rondom het station om mensen proactief te benaderen omtrent dit thema. Op die manier kunnen we, als mensen behoefte hebben aan meer informatie, ter plekke met ze in gesprek gaan.

WIJ… doorbreken de cirkel van geweldHet houdt niet op, totdat JIJ iets doet

Meer informatie
Deze tentoonstelling is te zien van 14 september tot 1 oktober in Amersfoort en van 16 september tot 11 oktober in Utrecht. In Amersfoort kom je de tentoonstelling tegen op het Eemplein. In Utrecht is deze te zien onder het ‘bollendak’ in het centraal station. Meer informatie over het initiatief vind je op de website van ‘WIJ’.