13-12-2018
In 2017 werd bij de Waag de GRIP app in gebruik genomen; de app is ontwikkeld door Larissa Hoogsteder (hoofd behandelzaken) en Joan van Horn (hoofd onderzoeksafdeling) met subsidie van KFZ (Kwaliteit Forensische Zorg). Grip staat voor Goede Reactie Is Preventie. Deze app is bedoeld als hulpmiddel voor cliënten met agressieproblematiek. Ze kunnen de app gemakkelijk op hun eigen mobiel downloaden en dagelijks gebruiken.
‘Het doel van deze app is om oplopende spanning of boosheid te signaleren. Op het moment dat je daar last van hebt, dan helpt de app je dat te herkennen en kun je een interventie doen die de boosheid vermindert of stress reduceert. Je kunt van te voren met je behandelaar drie interventies uploaden. Zo kan je bijvoorbeeld een afleidend spelletje doen of een video bekijken met ademhalingsoefeningen om de boosheid onder controle te krijgen,’ vertelt Umberto Argese, behandelaar bij de Waag Almere.
In het kader van zijn opleiding tot klinisch psycholoog doet Argese nu een onderzoek naar de app. ‘Ik doe dit onderzoek binnen de zorglijn huiselijk geweld. Tijdens de behandeling is de time-out procedure heel belangrijk. Maar uit verschillende internationale meta-analyses blijkt dat de behandeling vaak weinig effect heeft bij het verminderen van huiselijk geweld. Er zijn aanwijzingen dat dit komt doordat plegers van huiselijk geweld hun boosheid niet herkennen en daardoor moeite hebben met het tijdig nemen van een time-out, dus voordat een ruzie eindigt in een explosieve situatie. De GRIP-app ondersteunt in de herkenning van mogelijke stress/arousal door het meten van hartritme variabiliteit. Boosheid wordt gesignaleerd als er sprake is van hoge stress/arousal en stemverheffing. De cliënt draagt een borstband met een sensor en voor iedere cliënt worden passende drempelwaardes ingesteld. Als de app meet dat er sprake is van oplopende spanning of boosheid dan krijgt de cliënt een signaal, vervolgens kan hij voor een passende interventie kiezen.’ ‘Ik richt me op het gebruik van de app tijdens het aanbieden van de Veiligheidsmodule van het zorgprogramma huiselijk geweld op de Waag-vestigingen in Midden-Nederland,’ verklaart Argese. ‘Op dit moment ben ik mijn onderzoek nog aan het voorbereiden; volgend jaar ga ik het daadwerkelijk uitvoeren. Ik heb in totaal 54 cliënten nodig. De ene helft gebruikt de app en de andere helft zit in de controlegroep en wordt op de gebruikelijke manier behandeld. Ik verwacht dat het onderzoek een jaar gaat duren. De app biedt ondersteuning bij zelfobservatie. Ik verwacht dat dergelijke biologische interventies in de toekomst vaker worden gebruikt en veel potentie hebben.’