26-02-2018
Eind februari jl. is het artikel Comparing the Central Eight Risk Factors: Do They Differ Across Age Groups of Sex Offenders? van DFZS-onderzoekers Julia Wilpert en Joan van Horn in samenwerking met Cyrill Boonmann online gepubliceerd door het International Journal of Offender Therapy and Comparative Criminology.
In dit onderzoek worden zes leeftijdsgroepen (<18, 18-24, 25-34, 35-44, 45-54, en 55+) van 650 poliklinische zedenplegers met elkaar vergeleken op Andrews en Bonta’s Central 8 (C8) risicofactoren: antisociale cognitie, antisociaal netwerk, geschiedenis van antisociaal gedrag, antisociale persoonlijkheidsstijl, problematische familie/relaties, problemen op school/opleiding/werk, problemen vrije tijd/ontspanning en middelenmisbruik. Resultaten indiceerden dat recidive daalde met leeftijd en dat de helft van de C8 (antisociale persoonlijkheidsstijl, problematische familie/relaties, problemen op school/opleiding/werk, problemen vrije tijd/ontspanning) geen recidive voorspelde en de andere helft in slechts één of enkele leeftijdsgroepen. De risicofactoren bleken echter wel te verschillen per leeftijdsgroep. De jongste groep (onder de 18 jaar) bleek het hoogst te scoren op alle risico’s en de oudste (55+) het laagst.
In de tabel hieronder zijn de belangrijkste resultaten weergegeven, oranje is de markering van de meest problematische score, blauw die van de minst problematische.
Benieuwd naar het artikel? Stuur een mail naar jwilpert@dfzs.nl.