23-03-2016
Deze week is het eerste deel verschenen van een dubbel special issue van International Journal of Forensic Mental Health over gender waarvoor Vivienne de Vogel (hoofd afdeling onderzoek bij De Forensische Zorgspecialisten) en Tonia Nicholls uit Canada gast editor waren. Zij schreven samen ook de introductie tot dit special issue waarin ze de literatuur naar genderverschillen in de forensische psychiatrie, gender-sensitieve risicotaxatie en gender-responsieve behandeling samenvatten.
Ook staat er in dit special issue een artikel over het Nederlandse multicentre onderzoek naar gender waarin mannen en vrouwen zijn vergeleken op psychopathie (de Vogel & Lancel). De voornaamste conclusie uit dit onderzoek was dat zowel mannen en vrouwen met een hoge mate van psychopathie duidelijk verschillen van patiënten met een lage mate van psychopathie (geweld vaker gericht op vreemden, antisociale motieven, meer manipulatief en minder zelfdestructief gedrag tijdens de behandeling), maar dat er ook een aantal belangrijke verschillen zijn. Vrouwen met een hoge mate van psychopathie vertonen meer manipulatief en emotioneel instabiel gedrag en hebben vaker een comorbide Borderline persoonlijkheidsstoornis. Opvallend is dat er in de behandeling een omgekeerd patroon lijkt: waar mannen met een hoge mate van psychopathie juist veel agressie laten zien en langer over de behandeling doen, laten vrouwen met een hoge mate van psychopathie veel minder gewelddadig gedrag en meer subtiel, manipulatief gedrag zien en gaan zij juist sneller door de behandeling.
Rond mei / juni zal het tweede deel van dit special issue verschijnen. Hierin komt een artikel over een onderzoek uitgevoerd in de Van der Hoeven Kliniek naar gevoelens van stafleden ten opzichte van hun meest ingewikkelde vrouwelijke en mannelijke patiënt (de Vogel & Louppen). Vrouwen riepen over het algemeen meer gevoelens van sympathie, kracht en ontvankelijkheid op en mannen meer boosheid en angst, vooral bij de wat minder ervaren stafleden.