Het verhaal van Romain
In behandeling bij de Waag om zijn agressieproblemen aan te pakkenJaarlijks worden er meer dan 6.000 cliënten behandeld bij de Waag. Hoewel we ons best doen om uit te leggen wat het betekent om in behandeling te zijn, kunnen onze cliënten dat het beste zelf vertellen.
'Ik ben Romain, 55 jaar, geboren zonder de vier bouwstenen die bijna elke gezonde baby meekrijgt: veiligheid, vertrouwen, geborgenheid en liefde. Ik heb een lang verleden van misbruik, agressie, gewelddadigheid en verslaving. Mede door stigmatisering van zowel mezelf als de familie, had en kreeg ik oncontroleerbare woede. Ik kwam al heel vroeg met politie, justitie en andere instellingen in aanraking: ik pleegde als jongere en volwassene geweldsmisdrijven, zware mishandeling en vermogensdelicten. Doordat ik me ongewenst voelde, had ik geen positief toekomstbeeld en boeide alles me nog minder.
Na mijn vrijlating in 2011 kwam ik voor het eerst in contact met de Waag en mijn behandelaar. Ik was net vrij, clean, gehard en dacht sterk genoeg te zijn om het alleen te kunnen. Dit bleek helaas ver van de waarheid. Tussen 2011 en 2014 werd ik me wel steeds bewuster dat mijn verslaving een psychische onderlaag had. Maar ik kon en durfde daar niet bij te komen. Eind 2015 ging ik, na 35 jaar verslaafd te zijn geweest, naar verslavingskliniek de Wending. Ik ontdekte dat ik ondanks mijn tekortkomingen waardevol mocht en kon zijn. Ik kreeg hier mijn diagnostiek en heb tot dat moment nooit geweten of beseft dat twee letters een lifechanger kan zijn. Mijn hele leven was ik ervan overtuigd geweest dat ik zwaar gestoord was. De psychiater concludeerde dat ik zwaar verstoord was, en dat herstel mogelijk was.
'Mede doordat ik me nu waardevol voel, ben ik vrij van de drang om mij nog aan delicten schuldig te maken.'
Ik ben bij de Wending begonnen met EMDR- en CGT-therapie, wat letterlijk het begin was van een wending in mijn leven. Na mijn opname heb ik meteen gevolg gegeven aan wat hier was opgestart, door mezelf bij de Waag aan te melden. Daar heb ik veel trauma’s verwerkt met EMDR en het Woede-, Wrok- en Wraakprotocol, en daarnaast deed ik groepstherapie voor emotieregulatie, CGT en schematherapie. Het heeft ruim twee jaar geduurd voordat ik alles had herbeleefd, onderzocht en herplaatst. Door dit alles heb ik inzichten gekregen in mijn gedrag en gevoel, en werd ik in staat gesteld daarin te veranderen.
Mijn boosheid is vandaag de dag nagenoeg verdwenen en het beetje dat af en toe nog naar boven komt, kan ik door de behandeling reguleren, er woorden aan geven en in het juiste perspectief plaatsen. Mede doordat ik me nu waardevol voel, ben ik vrij van de drang om mij nog aan delicten schuldig te maken. De gedachte die heel soms nog wel eens om de hoek komt kijken, staat haaks op hoe ik nu in het leven sta. En laat mij zien hoe ik gegroeid ben in de laatste 5 jaar.'
Gerelateerde verhalen
Forensisch Spreekuur #10 - Dwingende Controle
Over daders van dwingende controle, femicide en hoe slachtoffers van dwingende controle geholpen worden.
FS8. Exhibitionisme
Over hoe exhibitionisme ontstaat, gevolgen hiervan en mogelijke behandelingen.
FS6. Neuropsychologie en cognitieve disfuncties
Over thema's als cognitie, waar dit vandaan komt en hoe cognitieve disfuncties, die hebben geleid tot strafbaar gedrag, worden behandeld.
FS4. Messengeweld
Over thema's als straatcultuur, risicofactoren en omgaan met groepsdruk.
Drie vragen aan... Nika en Quinta
Nika en Quinta werken bij de zorgadministratie van de Forensische Zorgspecialisten. Nika voor de Waag en Quinta voor de Van der Hoeven Kliniek. We stelden hen drie vragen...