Huiselijk geweld
Welke behandelingen voor huiselijk geweld heeft de Waag voor volwassenen?
Huiselijk geweld noemen we al het geweld dat plaatsvindt binnen relaties. Dat kan geweld zijn tegen een partner, maar ook geweld van een ouder tegen een kind. Het gaat zowel om lichamelijk als om verbaal geweld, zoals schelden en schreeuwen. Ook het stalken van een ex-partner valt onder huiselijk geweld. We hebben twee zorgprogramma’s: een tegen partnermishandeling en tegen kindermishandeling. Bij partnermishandeling bepalen we op basis van kenmerken van zowel dader als slachtoffer wat het beste aanbod is. De behandeling tegen kindermishandeling integreert de hulp van dader en slachtoffer.
De eerste fase van de behandeling van huiselijk geweld richt zich op het vergroten van de veiligheid op de korte termijn. In deze fase leren cliënten om tijdig signalen van oplopende spanning te herkennen, en maatregelen te nemen die hen het beste helpen weer rust en veiligheid in de thuissituatie te creëren. Het vervolg van de behandeling is gericht op het veranderen van onderliggende patronen. De aanpak hiervan moet ook op langere termijn geweld voorkomen.
Zorgprogramma's
Bij de Waag werken wij met zorgprogramma’s, die ook aparte behandelingen kennen voor mensen met een verstandelijke beperking. Voor de behandeling van huiselijk geweld biedt de Waag twee zorgprogramma’s:
1. Partnermishandeling
Om te bepalen wat de beste behandeling is kijken we naar wat de aangemelde cliënt nodig heeft. Daarnaast is er ook aandacht voor de partner of de partnerrelatie. Behandeling kan bestaan uit het leren van nieuwe vaardigheden, uit het verwerken van traumatische ervaringen in het gezin van herkomst en/of uit relatiegesprekken om destructieve relatiepatronen te doorbreken. Vaak worden deze behandelingen ook gecombineerd.
2. Kindermishandeling
Het zorgprogramma kindermishandeling richt zich op de behandeling van ouders die geweld plegen naar elkaar in bijzijn van of naar hun kinderen. Kinderen die opgroeien in een gewelddadige thuissituatie hebben een grotere kans op het ontwikkelen van trauma-gerelateerde symptomen en internaliserende en externaliserende problematiek, depressies, angsten of eetstoornissen, en leer- en sociale problemen. Het is daarom van belang dat binnen het zorgprogramma expliciet aandacht is voor de impact van het geweld op de kinderen van onze cliënten. Kinderen worden daarbij in onze spreekkamers in eerste instantie in beeld gebracht zonder direct betrokken te worden bij de behandeling, bijvoorbeeld met behulp van een taal erbij (poppetjes), of het werken aan een verhaal voor de kinderen over wat er thuis is gebeurd (immediate story). In bepaalde gevallen kan er voor worden gekozen kinderen wel direct te betrekken. Vaak wordt er dan, in overleg met ouders, de samenwerking met jeugdggz-hulpverlening gezocht om de benodigde hulp voor deze kinderen tot stand te brengen.
"De eerste fase van de behandeling van huiselijk geweld richt zich op het vergroten van de veiligheid op de korte termijn."