Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord
Terug naar overzicht

Forensisch Specialistisch Team

Forensisch Specialistisch Team

Het Forensisch Specialistisch Team (FST) is onderdeel van de forensische jeugdzorg; zorg voor jongeren met forensische problematiek. Het gaat om jongeren tot 18 jaar, tenzij er sprake is van een Verlengde Jeugdhulp (18 tot 23 jaar).

Het FST heeft primair als doel om ondersteunende outreachende forensische jeugdhulpverlening in te zetten die doorgaat waar anderen niet meer verder kunnen of stoppen. Juist wanneer er sprake is van gevaarlijk gedrag en vermijding haken zorgaanbieders regelmatig af, waardoor de jongere vaak verder afglijdt.

Door volhardend te blijven in het maken en houden van contact, wordt gestreefd naar het ontwikkelen van een duurzame en onvoorwaardelijke samenwerkingsrelatie van waaruit de jongere kan groeien.

Hierbij ondersteunt het FST de reeds betrokken verzorgers, begeleiders en behandelaren in het behouden van deze relatie met de bedoeling daar niet zelf langdurig onderdeel van te worden. De duur van de ondersteunende outreachende interventie die door FST wordt ingezet is zo kort en intensief als mogelijk en zo lang als nodig. FST wordt ingezet in regio Haaglanden. 

  • Continueren van de zorg die zo hard nodig is 
  • Zo kort en intensief mogelijk en zo lang als nodig
  • Aanleren van passende vaardigheden aan professionals

Drie doelgroepen van het FST

  1. Consultatie over passende begeleiding en behandeling als jongeren met forensische problematiek en een mogelijke forensische hulpvraag nog geen begeleiding en/of behandeling hebben;
  2. Jeugdigen met forensische problematiek zonder behandeling maar met begeleidende interventies die vast (dreigen te) lopen;
  3. Jeugdigen met forensische problematiek met begeleiding en/of behandeling in een ambulante setting, een open leefgroep of residentiële setting en die vast (dreigen te) lopen.

Doelen van het FST

  • Het continueren van de zorg
  • Het realiseren van passende en snelle ondersteuning aan opvoeders/professionals
  • Het voldoende toerusten van professionals in het aanleren van passende vaardigheden
  • Reductie van (risico op) geweld en andere vormen van grensoverschrijdend gedrag
  • Creëren van minder verlieservaringen bij jongeren door het vergroten van de stabiliteit -en veiligheid op de plek waar zij wonen (thuis dan wel in een woonvoorziening)
  • Het verbeteren van de ketensamenwerking gericht op de forensische jeugdzorg
  • Het reduceren van kosten op de langere termijn, aangezien meer trajecten succesvol worden afgesloten. Hierdoor vallen er minder slachtoffers en zijn er minder vaak vervolgtrajecten nodig.

Wat doet het FST

  1. Het bieden van consult aan ketenpartners, het voeren van triage.
  2. Het adviseren en (actief) ondersteunen van ketenpartners in de begeleiding en bejegening van jongeren. Dit gaat om jongeren die in een klinisch of ambulant begeleidings- of behandeltraject vast (dreigen te) lopen. Ook kan het voorkomen dat ‘meedenken en coaching’ door FST gewenst is zodra een jongere in een residentiële setting is geplaatst en het gaat om hoogcomplexe problematiek.
  3. Het toeleiden naar of uitvoeren van forensische behandelingen voortvloeiend uit een FST-aanmelding.

Wat zijn de kosten?

Er zijn geen kosten verbonden aan het inschakelen van het FST. Voor de duur van twee jaar ontvangt de Waag subsidie van het BREN om deze dienstverlening aan te bieden.

Hoe kan je het FST inschakelen?

Het FST is een project van BRENZH en wordt uitgevoerd door professionals die werkzaam zijn bij de Waag, vestiging Den Haag en wordt aangestuurd door de teamleider van de zorglijn Jeugd en Jongvolwassenen.

Beschikbaarheid van het FST: doordeweeks is het team inzetbaar van 8.00 tot 20.00 uur en telefonisch bereikbaar tot 22.00 uur voor jongeren, opvoeders en ketenpartners in een reeds lopend FST-traject. Het FST is géén crisisdienst.

Je kunt als jongere, opvoerder of ketenpartner het FST inschakelen. Dit kan eenvoudig door te bellen naar 070-311 58 90 of een mail te sturen naar FST@dewaagnederland.nl.

  • Continueren van de zorg die zo hard nodig is
  • Zo kort en intensief mogelijk en zo lang als nodig
  • Aanleren van passende vaardigheden aan professionals.


Ik wil graag het FST inschakelen

✔ Continueren van de zorg die zo hard nodig is

✔ Zo kort en intensief mogelijk en zo lang als nodig

✔ Passende en snelle ondersteuning

[button praatplaat]

FST inschakelen:

Bel naar: 070-311 58 90
Mail: FST@dewaagnederland.nl