Cookievoorkeuren
InstellingenIk ga akkoord

Gespreksgroep zelfacceptatie

Voor mensen die zich seksueel aangetrokken voelen tot 16-minners en hier niet naar willen handelen.

Wij bieden gespreksgroepen aan voor mensen die zich seksueel aangetrokken voelen tot 16-minners (minderjarigen jonger dan 16 jaar), die niet naar deze gevoelens willen handelen maar er wel mee worstelen en ondersteuning wensen. Als we het hebben over een seksuele aantrekking tot 16-minners, dan bedoelen we zowel mensen met pedofilie als met hebefilie. 

In de groep ga je met elkaar in gesprek over het hebben van deze gevoelens. Het doel is het bereiken van meer zelfacceptatie. 

Hoe kun je deelnemen?

Deze gespreksgroep is bedoeld voor mensen die zich seksueel aangetrokken voelen tot 16-minners en niet naar deze gevoelens willen handelen, maar er wel mee worstelen en daar ondersteuning bij wensen. Hieronder vallen zowel mensen met pedofilie als met hebefilie. 

Met pedofilie wordt de seksuele aantrekking tot kinderen zonder secundaire geslachtskenmerken (zoals verlaging van de stem, haargroei, borstontwikkeling, etc.) bedoeld. Meestal zijn dit kinderen onder de 12 jaar. Het is een seksuele voorkeur die vermoedelijk bij 1 tot 3% van de mannelijke bevolking, en in mindere mate ook bij de vrouwelijke bevolking, voorkomt.

Met hebefilie wordt de seksuele aantrekking tot kinderen met (beginnende) secundaire geslachtskenmerken bedoeld. Meestal zijn dit kinderen tussen de 12 en 16 jaar. Deze interesse komt waarschijnlijk nog veel vaker voor.

Meer informatie over pedofilie en hebefilie vind je op deze pagina.

Je kan door de huisarts specifiek voor de gespreksgroep aangemeld worden. Maar de gespreksgroep kan ook onderdeel zijn van een behandeling binnen het zorgprogramma Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag, mits je aan de voorwaarden voor deelname voldoet.

Als iemand seksueel grensoverschrijdend gedrag vertoont of dreigt te vertonen, dan is het reguliere zorgprogramma voor Seksueel Grensoverschrijdend Gedrag geïndiceerd.

Gespreksgroep zelfacceptatie
Gespreksgroep zelfacceptatie


Het belang van ondersteuning

Een veel voorkomende misvatting is dat iemand die zich seksueel aangetrokken voelt tot 16-minners automatisch ook kinderen seksueel misbruikt. De schatting is dat het overgrote deel van de mensen met deze seksuele voorkeur dit niet doet. 

Door het taboe rondom dit onderwerp is er echter nauwelijks ruimte om over (het leven met) deze gevoelens te praten. Zelfs als je er niet naar wilt handelen. Hierdoor kun je je geïsoleerd gaan voelen en klachten zoals eenzaamheid, somberheid en angst ervaren. In de gespreksgroep wordt ondersteuning geboden aan de mensen die hiermee worstelen en hulp wensen bij het omgaan met hun gevoelens.

“In de groep ervaar ik dat ik er niet alleen voor sta,
dat geeft houvast.”


De veilige omgeving die de groep biedt, wordt als helpend ervaren. Het open over de gevoelens kunnen praten, kan eraan bijdragen dat je je beter gaat voelen, waardoor je beter in staat bent om met lastige situaties om te gaan. In de groep wordt ernaar gestreefd dat deelnemers zichzelf accepteren zoals ze zijn, inclusief hun seksuele gevoelens, en dat hun seksuele gevoelens niet langer hun leven domineren.

“Dat we deze gevoelens hebben, kunnen we niet veranderen,
maar hoe we ermee omgaan wel."


Wat houdt de gespreksgroep in?

In de groep wordt gesproken over het leven met én accepteren van seksuele gevoelens voor 16-minners. De bijeenkomsten vinden ongeveer eens per 3-4 weken plaats. Tijdens de bijeenkomsten worden thema’s besproken die door de deelnemers worden ingebracht. Hierbij kun je denken aan thema’s als zelfbeeld, wie vertel ik het en hoe kan ik op een gezonde manier met mijn seksualiteit omgaan

De behandelaren van de Waag begeleiden het gesprek en kunnen indien gewenst uitleg of advies geven. In de groep vinden mensen steun en herkenning bij elkaar en kunnen zij ervaren dat zij niet de enige zijn die met deze gevoelens worstelen.

"Als lotgenoten delen we meer dan alleen het stigma;
hier vinden we begrip en steun bij elkaar."


Privacy

Wij begrijpen dat privacy en vertrouwelijkheid rondom dit thema erg gevoelig ligt. Wij nemen dit dan ook zeer serieus. Zo hebben de behandelaars van de Waag een beroepsgeheim: ze mogen zonder jouw toestemming geen informatie over jou aan anderen doorgeven, zoals aan jouw familie of werkgever. Voor meer informatie over het beroepsgeheim, kun je deze pagina bekijken. Ook in de groepsbijeenkomsten is privacy erg belangrijk. Er worden alleen voornamen of pseudoniemen gebruikt. Alles wat in groep wordt besproken, is vertrouwelijk en mag niet met buitenstaanders gedeeld worden.

“Naar mijn huisarts gaan was ontzettend moeilijk,
maar het was een belangrijke stap om me begrepen te voelen.”

Aanmelden?

Om aangemeld te worden voor de groep, is een verwijzing nodig van de huisarts of een psychiater. Vind je het lastig om dit met je huisarts te bespreken? Je kunt ook altijd contact met ons opnemen zodat we met je mee kunnen denken.

Heb je interesse in de groep? Download dan hieronder onze flyer. Hier staan ook contactgegevens in. 

Download de flyer

Ik wil meer achtergrondinformatie bekijken

Neem contact op met Fieke van der Meer voor algemene en inhoudelijke vragen over het groepsaanbod, zowel voor verwijzers als deelnemers. Voor locatie specifieke vragen kunnen de behandelaren van de desbetreffende vestiging benaderd worden. De gegevens hiervan staan in de flyer (beschikbaar via de button hierboven).

Fieke van der Meer

06 - 1537 18 65

fvandermeer@dewaagnederland.nl

Anonieme hulp

Heb je wel behoefte aan hulp, maar durf je (nog) niet uit de anonimiteit te komen? Bij www.pedofilie.nl kun je anoniem chatten met lotgenoten, met Stop it Now! kun je anoniem bellen en chatten met een professional.